You are here

Κέρδη CTC παρά την κρίση

30/05/2013 10:13
Κέρδη έναντι ζημιών ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο η εταιρεία CTC του ομίλου Σιακόλα, παρά τη σημαντική μείωση στον κύκλο εργασιών της.

Το συγκρότημα αναμένει το 2013 να είναι κερδοφόρο υπογραμμίζοντας ωστόσο, τις αρνητικές επιπτώσεις από τη διαμόρφωση των οικονομικών συνθηκών.

Τα κέρδη που αναλογούν στους μετόχους της εταιρείας ανήλθαν στα €3,4 εκ. από ζημιές €3,4 εκ. κατά την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Τα αποτελέσματα της περιόδου δυσχέραινε η σημαντική πτώση του κύκλου εργασιών που παρουσιάστηκε μετά την πρώτη απόφαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου σε σχέση με το σχέδιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.

Ο κύκλος εργασιών επηρεάστηκε επίσης από την απόφαση για τερματισμό των εργασιών της εταιρείας Domex Trading Co Ltd θυγατρικής του συγκροτήματος ΕΡΜΕΣ, που ολοκληρώνεται τέλος Ιουνίου 2013.

Ο κύκλος εργασιών του εννιαμήνου διαμορφώθηκε στα €71,7 εκ. σε σύγκριση με €85,6 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2012, σημειώνοντας μείωση €13,9 εκ. ή 19%. Η μείωση προέρχεται κυρίως από τους τομείς του λιανεμπορίου και των οχημάτων που επηρεάζονται από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και τη μείωση της κατανάλωσης.

Τα μεικτά κέρδη και άλλα εισοδήματα μειώθηκαν στα €35 εκ. από €23,4 εκ. το τρίμηνο του 2012.

Σημαντικό κέρδος απέφερε η επιτυχής ολοκλήρωση της κερδοφόρας πώλησης του μεριδίου της εταιρείας Amaracos Holding, θυγατρική της CTC στο κεφάλαιο της MTN Cyprus Ltd στον Όμιλο MTN Νοτίου Αφρικής.

Όπως σημειώνεται, τα γεγονότα της 16ης Μαρτίου, η σύναψη συμφωνίας με την Τρόικα, οι ανακατατάξεις στο τραπεζικό σύστημα ιδιαίτερα με το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας, η ανεργία και οι μειώσεις στις απολαβές καταναλωτών δημιουργούν μια πρωτόγνωρη και αβέβαιη κατάσταση και καθιστούν αδύνατη οποιαδήποτε ασφαλή πρόβλεψη για το 2013.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και η διεύθυνση του συγκροτήματος διαχειρίζονται τη σημερινή κατάσταση με προσοχή και έχουν ήδη προβεί σε ενέργειες για μείωση των δαπανών, μείωση του πιστωτικού κινδύνου και αναδιοργάνωση των εργασιών ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικό και να το καταστήσουν ικανό να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Όσον αφορά τις προοπτικές, αναφέρεται ότι τα συνολικά τελικά αποτελέσματα του 2013 αναμένονται αισθητά μειωμένα από εκείνα του 2012, ενώ αναμένεται επίσης να επηρεαστούν αρνητικά από τις απομειώσεις επενδύσεων και πάγιων στοιχείων των υπό τερματισμό δραστηριοτήτων και σε πιθανή απομείωση εμπορικής εύνοιας που υπάρχει στον ενοποιημένο ισολογισμό του συγκροτήματος, τα οποία όμως δεν
αποτελούν ταμειακή εκροή.

Την κερδοφορία του Συγκροτήματος αναμένεται να επηρεάσει και η δέσμευση πιστωτικών υπολοίπων του Συγκροτήματος στην Τράπεζα Κύπρου.

Ωστόσο αναμένεται ότι λόγω του κέρδους από τη διάθεση της MTN Cyprus Ltd, τα αποτελέσματα του έτους θα είναι κερδοφόρα.

Μ.Χ.