You are here

Κέρδη CTC παρά τις δυσκολίες

28/02/2013 10:02
Κέρδη κατέγραψε το οικονομικό έτος 2012 η εταιρεία CTC του ομίλου Σιακόλα παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών, σύμφωνα με τα ενδεικτικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Τα κέρδη που αναλογούν στους μετόχους, ανήλθαν στα €5,01 εκ. από κέρδη €6,2 εκ. το 2011.

Τα αποτελέσματα του 2012 επηρεάστηκαν από απομείωση μέρους της υπεραξίας ύψους €480 χιλ. σε θυγατρικές εταιρείες του Συγκροτήματος.

Επίσης, πρόνοια που υπήρχε το 2011 στους λογαριασμούς του συγκροτήματος Ermes για €2,8 εκ. και αφορούσε διαφορές που υπήρχαν μεταξύ της κοινοπραξίας CTC-Ari Airports και της Hermes Airports Ltd έχει απαληφθεί το 2012, κατόπιν δικαίωσης της κοινοπραξίας.

Στα αποτελέσματα του 2011 περιλαμβανόταν επίσης μέρισμα ύψους €640 χιλ. από τη διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων Hermes Airports Ltd.

Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 8.3% ή €36,6 εκ. στα €406,4 εκ. από €443 εκ. Η μείωση προέρχεται κυρίως από τους τομείς του λιανεμπορίου, βαρέων οχημάτων και διανομής καπνικών προϊόντων που επηρεάζονται από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και τη μείωση της κατανάλωσης.

Τα μεικτά κέρδη και άλλα εισοδήματα μειώθηκαν στα €131,7 εκ. από €136,5 εκ. το 2011.

Οι αποσβέσεις όλων των εταιρειών του Συγκροτήματος για το έτος, παρέμειναν σταθερές στα €10,7 εκ. Η CTC σημειώνει ότι οι αποσβέσεις αυτές δεν αποτελούν ταμειακή εκροή αλλά αντίθετα αποδεικνύουν την ικανότητα του συγκροτήματος να δημιουργεί εισοδήματα τέτοιου ύψους που να το καθιστούν ικανό να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.

Όπως σημειώνεται, η εταιρεία Amaracos Holding Ltd θυγατρική της CTC, έχει συμφωνήσει να πωλήσει στον όμιλο MTN Νοτίου Αφρικής το μερίδιό της που φτάνει το 50%, στο κεφάλαιο της MTN Cyprus καθώς η CTC έκρινε ότι η επένδυση έχει ωριμάσει και οι συνθήκες ευνοούν την πώληση. Η προτεινόμενη συναλλαγή υπόκειται σε προϋποθέσεις περιλαμβανομένης της έγκρισης από την Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού.

Όσον αφορά τις προοπτικές, αναφέρεται ότι το συγκρότημα έχει υπόψη τις μεγάλες δυσκολίες στο εμπόριο λόγω της οικονομικής κρίσης και παρακολουθεί με προσοχή το θέμα των χρεωστών, των αποθεμάτων και άλλων δραστηριοτήτων για να είναι σε θέση να μειώσει όσο το δυνατό τις επιπτώσεις από τις δυσκολίες αυτής της κρίσης.

Το Συγκρότημα ωστόσο, έχοντας δραστηριότητες οι οποίες επηρεάζονται λιγότερο από αυτή την κατάσταση εξακολουθεί να επιτυγχάνει θετικά αποτελέσματα, σημειώνεται.

Μ.Χ.