You are here

Κέρδη €1,2 εκ. για CTO

09/12/2013 10:01
Κέρδη €1,2 εκ. ανακοίνωσε για το εξάμηνο του 2013 η εταιρεία CTO (πρώην Lemeco Silvex Industries) έναντι ζημιών €186 χιλ. πέρσι.

Η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας ήταν η παραγωγή και πώληση χάρτινων ειδών υγιεινής και από την 17/3/2008 το συγκρότημα δραστηριοποιήθηκε και στην κατασκευή και εμπορία τσιγάρων ως και ανάπτυξης και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας μέσω της Explosal Limited.

Τα συνολικά έσοδα ύψους €7,4 εκ. της πρώτης εξαμηνίας του 2013 αποτελούνται από €7,4 εκ. έσοδα από την πώληση τσιγάρων και το υπόλοιπο ποσό €2 χιλ. από έσοδα πωλήσεων χάρτινων ειδών υγιεινής.

Τα συνολικά έσοδα ύψους €5,1 εκ. της πρώτης εξαμηνίας του 2012 αποτελούνται από €5 εκ. έσοδα από την πώληση τσιγάρων και το υπόλοιπο ποσό €42,8 χιλ. από έσοδα πωλήσεων χάρτινων ειδών υγιεινής.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο τομέας των πωλήσεων τσιγάρων για εξαγωγή είναι αρκετά κερδοφόρος λόγω του σημαντικού δικτύου διανομής και συνεργατών που έχει η Explosal Limited με συνολική κερδοφορία μετά την φορολογία για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2013 από εξαγωγές ύψους €1,2 εκ. (κερδοφορία μετά την φορολογία για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2012 ύψους €274,4 χιλ.). Να σημειωθεί ότι οι τόσο οι εξαγωγές όσο και οι παραγγελίες τσιγάρων για τους τελευταίους μήνες του 2013 έχουν μειωθεί δραματικά και συγκεκριμένα το Δεκέμβριο 2013 οι παραγγελίες μειώθηκαν στο ελάχιστο.

Ο τομέας πωλήσεων χάρτινων ειδών υγιεινής αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό τόσο από ντόπιους παραγωγούς όσο και από εισαγωγείς. Λόγω του ανταγωνισμού που επικρατεί, οι ντόπιοι παραγωγοί δεν έχουν μεταφέρει στον καταναλωτή το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών και άλλου κόστους παραγωγής και εμπορίας, ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, το περιθώριο κέρδους των εταιρειών παραγωγής χαρτικών ειδών υγιεινής έχει μειωθεί. Επίσης, το περιθώριο κέρδους έχει μειωθεί από την συγκεντροποίηση ελέγχου στις μεγάλες υπεραγορές.

Προοπτικές

Όσον αφορά τις προοπτικές της CTO, αναφέρεται ότι η εταιρεία μελετά τη διεύρυνση της ποικιλίας των υφισταμένων προϊόντων με την εισαγωγή προϊόντων τα οποία δε συνδέονται κατ’ ανάγκη με τα είδη χαρτικών, με στόχο την καλύτερη εκμετάλλευση των υφισταμένων δικτύων διανομής. Η εταιρεία μελετά το ενδεχόμενο συγχώνευσης ή εξαγοράς εταιρείας όμοιων δραστηριοτήτων για να επωφεληθεί από ενδεχόμενες οικονομίες κλίμακας. Η εταιρεία ευελπιστεί ότι με την ολοκλήρωση της
εφαρμογής της νέας στρατηγικής, θα επιτύχει να επανέλθει σε κερδοφορία.

Όσον αφορά την Explosal Limited, αναφέρεται ότι διερευνά την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε νέες ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής αλλά και τη διείσδυση σε νέες αγορές όπως της Αφρικής, Βόρειας Αμερικής, Μέσης Ανατολής και άλλων πρώην σοσιαλιστικών χωρών και δυναμική προώθηση των προϊόντων της με την ονομασία «Raquel».

Ταυτόχρονα, η Explosal Limited στοχεύει στη μελλοντική συνεργασία με εταιρείες του εξωτερικού παρόμοιου μεγέθους στον τομέα παραγωγής τσιγάρων για να εκμεταλλευτεί και επωφεληθεί από τις οικονομίες κλίμακας.

Επίσης, μέσα στα στρατηγικά σχέδια της Explosal Limited είναι η διεύρυνση των δραστηριοτήτων της σε περαιτέρω απόκτηση βιομηχανικής γης η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανάπτυξη εργοστασίων καθώς και άλλων τεμαχίων γης για σκοπούς επένδυσης για μακροχρόνια ενοικίαση ή πώληση.

Γ.Χ.