You are here

Κέρδη για την ασφαλιστική Κόσμος

30/08/2013 10:37
Κέρδη ανακοίνωσε για το εξάμηνο του 2013 η ασφαλιστική Κόσμος έναντι ζημιών πέρσι λόγω της μεγάλης αύξησης της κερδοφορίας από ασφαλιστικές εργασίες. Στα κέρδη συνέβαλε επίσης η μείωση όλων των λειτουργικών εξόδων και ο περιορισμός των ζημιών από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.

Τα κέρδη της ανήλθαν στις €166,2 χιλ. από ζημιές €232,7 χιλ. πέρσι.

Τα μεικτά δεδουλευμένα ασφάλιστρα μειώθηκαν κατά 10% στα €11,41 εκ. από €12,71 εκ.. Η παραγωγή στον κλάδο μηχανοκίνητων οχημάτων μειώθηκε κατά 13% ενώ οι υπόλοιποι κλάδου παρουσιάζουν συνολική μείωση 6%.

Τα έξοδα αποζημιώσεων, προμηθειών και διαχείρισης μειώθηκαν κατά 10% στα €7,65 εκ. από €8,49 εκ. το εξάμηνο το 2012.

Τα έξοδα αποζημιώσεων μειώθηκαν κατά 4% λόγω της περαιτέρω βελτίωσης του δείκτη ζημιάς στον κλάδο μηχανοκίνητων οχημάτων και στον κλάδο υγείας όπως επίσης και λόγω των νέων αντασφαλιστικών συμβάσεων ιδιαίτερα για τον κλάδο μηχανοκίνητων οχημάτων και πυρός/ περιουσίας.

Τα έξοδα προμηθειών και άλλων εξόδων πωλήσεων μειώθηκαν κατά 15% ενώ τα διοικητικά έξοδα μειώθηκαν κατά 13%.

Το κέρδος από ασφαλιστικές εργασίες αυξήθηκε καρά 72% στα €1 εκ. από €591 χιλ. πέρσι.

Η ζημιά από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο μειώθηκε στις €31 χιλ. από €533,8 χιλ. πέρσι που προκύπτει κυρίως από την απομείωση των μετοχών της Τρ. Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας που κατείχε η εταιρεία.

Η ζημιά από επανεκτίμηση επενδυτικών ακινήτων ανήλθε στις €270 χιλ. και αφορά εσωτερική εκτίμηση της εταιρείας λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Κύπρο. Εκτίμηση από τους ανεξάρτητους εκτιμητές θα πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του έτους.

Όσον αφορά τις προοπτικές, αναφέρεται ότι λόγω της οικονομικής κρίσης και της αβεβαιότητας, αναμένεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013 συνέχιση της μείωσης του κύκλου εργασιών.

Γ.Χ.