You are here

Κέρδη Logicom κόντρα στην κρίση

24/02/2012 10:23
Αύξηση των κερδών της ανακοίνωσε για το 2011 η εταιρεία πληροφορικής Logicom λόγω της μείωσης της αρνητικής επίδρασης από τη μεταβολή της ισοτιμίας έναντι του ευρώ σε σχέση με το 2010.

Το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους της εταιρείας αυξήθηκε κατά €310 χιλ. στα €3,6 εκ. από €3,3 εκ.

Ο κύκλος εργασιών παρέμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα σε σχέση με το 2010 καθώς ανήλθε στα €460 εκ. από €459,6 εκ.

Το ποσοστό του μεικτού περιθωρίου κέρδους παρουσιάζει μικρή αύξηση από 7,6% το 2010 σε 7,7%, κυρίως λόγω της συνεισφοράς του τομέα παροχής λύσεων λογισμικού και ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής με την εξαγορά της Inteli-Scape Ltd η οποία ολοκληρώθηκε στις 29/11/2011.

Τα άλλα εισοδήματα αφορούν κυρίως συνεισφορές από τους προμηθευτές για προώθηση των προϊόντων τους, καθώς και από υπηρεσίες προσφερθείσες προς τρίτους. Στα άλλα εισοδήματα περιλαμβάνεται επίσης ποσό ύψους €487,5 χιλ. που αφορά μέρος του τιμήματος από την παραχώρηση των δικαιωμάτων διανομής προϊόντων της Cisco Systems στην Ουγγαρία.

Η αύξηση στα έξοδα διοίκησης κατά €1,4 εκ., και σε ποσοστό 5,2%, οφείλεται κυρίως στην αύξηση και στην επέκταση των δραστηριοτήτων και της υποδομής του Συγκροτήματος στις υφιστάμενες αγορές που δραστηριοποιείται, όπως των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά και σε νέες αγορές όπως της Κεντρικής Ευρώπης, καθώς και στην ενοποίηση των εξόδων της Inteli-Scape Ltd (€77,6 χιλ.) της οποίας η εξαγορά ολοκληρώθηκε στις 29/11/2011.

Tο κέρδος από εργασίες ανήλθε σε €7,5 εκ., συγκριτικά μειωμένο κατά 10,9% σε σχέση με το 2010.

Η συναλλαγματική διαφορά που προκύπτει κυρίως από τη μεταβολή της ισοτιμίας του δολαρίου Αμερικής έναντι του ευρώ, είχε αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα του Συγκροτήματος και ανέρχεται σε ζημιά €507,7 χιλ., όπως και το 2010 που απέφερε ζημιά €1,4 εκ..

Η εταιρεία σημειώνει ότι παράλληλα με τα θετικά αποτελέσματα από τις εξαγορές, η συνεχιζόμενη διεθνής οικονομική κρίση και η διακύμανση του Δολαρίου Αμερικής έναντι του Ευρώ επηρέασαν αρνητικά την κερδοφορία των επιχειρησιακών
δραστηριοτήτων του Συγκροτήματος και γενικότερα τα αποτελέσματα του 2011.

Η θυγατρική εταιρεία, Logicom Hungary Ltd, έχει παραχωρήσει τα δικαιώματα αντιπροσώπευσης των προϊόντων της Cisco Systems στην Ουγγαρία στην εταιρεία Alef Nula Kft και ως εκ τούτου έχει αποσυρθεί από την αγορά αυτή. Το αντίτιμο για την παραχώρηση των δικαιωμάτων αυτών ανέρχεται στις €650 χιλ. Η απόσυρση
από την αγορά αυτή δεν αναμένεται να έχει αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα της Εταιρείας.

Η εταιρεία, μέσω της θυγατρικής της Logicom Services Holdings Limited, ολοκλήρωσε στις 29 Νοεμβρίου 2011 τη συμφωνία εξαγοράς του 100% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της Inteli-Scape Ltd που δραστηριοποιείται κυρίως στους Τομείς ανάπτυξης και πώλησης λογισμικών προγραμμάτων. Η συνεισφορά της Inteli- Scape στα αποτελέσματα του Συγκροτήματος ανέρχεται σε €226,5 χιλ.

Όσον αφορά τις προοπτικές, αναφέρεται ότι επιδιώκεται αύξηση της κερδοφορίας κυρίως μέσω της περαιτέρω μείωσης των λειτουργικών δαπανών και της
αύξησης της παραγωγικότητας.

Παρά τις κρατούσες σήμερα γενικότερα αρνητικές συνθήκες, στη βάση των μέχρι σήμερα δεδομένων, η κερδοφορία αναμένεται να είναι συγκριτικά αυξημένη, τονίζει η εταιρεία.

<Β>Γ.Χ.Β>