You are here

ΚΤ προς Εμπορικές: Μέρισμα «γιοκ» και το β’ εξάμηνο του 2002

20/01/2003 12:21

Ο Χριστοδούλου εξηγεί στη «SW» το σκεπτικό και τους λόγους της εισήγησης


Μην καταβάλετε μέρισμα ούτε και για το δεύτερο εξάμηνο του 2002, εισηγείται η Κεντρική Τράπεζα προς τις Εμπορικές Τράπεζες. Στόχος της οδηγίας είναι προκειμένου οι Τράπεζες να ανταποκριθούν ικανοποιητικά στην ανάγκη για κεφαλαιουχική βάση και επάρκεια στα πλαίσια της υποχρέωσης τους και της προγραμματισμένης με την ΚΤ, «εξυγίανσης της κεφαλαιουχικής τους βάσης και επάρκειας» στα προσεχή δύο με τρία χρόνια, λόγω των δυσχερειών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα ως απότοκο της κρίσης του ΧΑΚ την περίοδο 1999 –2000.

Όπως δήλωσε αποκλειστικά στη Stockwatch, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, όπως και για το α’ εξάμηνο του 2002, έτσι και για το β’ εξάμηνο του 2002, η Κεντρική προτίθεται να συμβουλεύσει τις Εμπορικές Τράπεζες «να μην χορηγήσουν μέρισμα, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το γεγονός της επέκτασης των κυπριακών τραπεζών στο εξωτερικό και δη, στην Ελλάδα, επέκταση η οποία συνεπάγεται αυξημένα κεφάλαια».

«Επομένως με την εισήγηση της ΚΤ», ανέφερε στη «SW» ο κ. Χριστοδούλου, «θα δοθεί η δυνατότητα στις Εμπορικές Τράπεζες να ανταποκριθούν ικανοποιητικά στην ανάγκη για κεφαλαιουχική βάση και επάρκεια». Ο Διοικητής της ΚΤ, πρόσθεσε πως «σε τελευταία ανάλυση η ρύθμιση αυτή αποβαίνει προς το συμφέρον των ιδίων των τραπεζών και των μετόχων τους, διότι», όπως σημειώνει παράλληλα, «η επέκταση των εργασιών τους στο εξωτερικό και δη στην Ελλάδα, αποδεικνύεται επωφελής και κερδοφόρα».

Όπως γίνεται αντιληπτό, η εισήγηση της Κεντρικής Τράπεζας να μη δοθεί μέρισμα ούτε και το β’ εξάμηνο του 2002 (δηλαδή, καθόλου μέρισμα για ολόκληρο το οικονομικό έτος 2002) συναρτάται και με την υποχρεωτική και προγραμματισμένη εξυγίανση της κεφαλαιουχικής βάσης των εμπορικών τραπεζών στα προσεχή δύο με τρία χρόνια. Άλλωστε πολύ πρόσφατα ο Διοικητής της ΚΤ αποκάλυψε, ότι βρίσκεται σε διαρκή διάλογο και επαφές με τους Διοικητές των εμπορικών τραπεζών, ως προς τα προβλήματα που αφορούν: α) την κεφαλαιουχική τους βάση, β) τον δείκτη κεφαλαιουχικής επάρκειας, γ) τις επισφάλειες των υφιστάμενων δανείων, δ) τα πιστωτικά τους ανοίγματα κ.ο.κ.

Μάλιστα, ο κ. Χριστοδούλου, είχε τονίσει ότι «έχουν πάρει το μήνυμα ότι η περίοδος των εκπτώσεων έχει παρέλθει και ότι οφείλουν να πάρουν τα μέτρα που τους λέμε για να μπορέσει να υπάρξει η ανάκαμψη και εξυγίανση», σημειώνοντας παράλληλα «ότι η ανάπτυξη και η ομαλή λειτουργία της οικονομίας μας βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη ενός υγιούς και ομαλά λειτουργώντος χρηματοοικονομικού τομέα».

Του Κυριάκου Κυριακίδη