You are here

ΚΥΚΝΟΣ: Ιδού το πόρισμα της Ερευνητικής

12/07/2004 11:32

• Σοβαρές αιχμές κατά της Sharelink, η οποία απαντά πάντως, ότι «τα πάντα έγιναν νομότυπα»


Μπορεί η εταιρεία Κύκνος Επενδυτική να βγήκε εκτός ΧΑΚ αλλά η υπόθεση της παραμένει ανοιχτή. Η StockWatch, μετά το πόρισμα για την Interfund, αποκαλύπτει σήμερα και την έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για την εταιρεία Κύκνος. Το πόρισμα, το οποίο στάλθηκε προ πολλού στη Νομική Υπηρεσία για περαιτέρω χειρισμούς, αφορά μεν τη δημοσιοποίηση της επενδυτικής, εμπλέκει όμως σε μεγάλο βαθμό και τη Sharelink Financial Services.

Εκπρόσωπος πάντως της Sharelink, κληθείς από τη StockWatch να σχολιάσει τα πορίσματα της Ερευνητικής, περιορίστηκε να δηλώσει ότι σε ό,τι αφορά την εταιρεία Sharelink Financial Services «τα πάντα έγιναν νομότυπα».

Ως προς τα συμπεράσματα της Διερευνητικής Επιτροπής, στο πόρισμα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

1. Τρεις συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ της επενδυτικής και θυγατρικών εταιρειών της Sharelink (διεύθυνσης επενδύσεων, διαχείρισης και εξασφάλισης της διάθεσης) «ήταν ετεροβαρείς και δεν συνομολογήθηκαν πάνω σε ελεύθερη εμπορική βάση (not at arms length). Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο εκείνη η Sharelink ήταν ο μοναδικός μέτοχος της επενδυτικής.

2. Πριν τη μετατροπή της σε δημόσια εταιρεία, η Κύκνος «εξέδωσε συγκαλυμμένη ανακοίνωση/πρόσκληση για εγγραφή κατά παράβαση του άρθρου 41 περί Εταιρειών Νόμου, καλώντας το επενδυτικό κοινό να υποβάλει αμετάκλητες αιτήσεις συμμετοχής». Επίσης, «εξέδωσε και κυκλοφόρησε ευρέως στο κοινό, τύπο αίτησης με τίτλο ‘ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ’ κατά παράβαση του άρθρου 39(3) του περί Εταιρειών Νόμου».

3. Καταγγέλλεται ότι η είσπραξη πέραν των £80 εκ. από αμετάκλητες αιτήσεις «πριν τη μετατροπή της σε δημόσια και πριν τη δημοσίευση της Πρόσκλησης για Εγγραφή (21/2/2000) και το άνοιγμα των καταλόγων (6/3/2000) ήταν παράνομη».

4. Γίνεται αναφορά στις οικονομικές καταστάσεις της 1ης Φεβρουαρίου του 2000 (σελ. 34 και 35 του Ενημερωτικού Δελτίου) και σημειώνεται ότι «προμήθεια ύψους τουλάχιστον £353.800 που, όπως αναφέρθηκε στη σελίδα 47 του ΕΔ είχε χρεωθεί – έστω παράνομα - πάνω στο μετοχικό κεφάλαιο που είχε εκδοθεί μέχρι τις 31/12/1999 δεν περιλήφθηκε στο λογαριασμό κερδοζημιών». Υποστηρίζεται επίσης ότι ο ισολογισμός δεν περιείχε τις εισπράξεις με αμετάκλητες αιτήσεις και τη δέσμευση που ανέλαβε η εταιρεία να εκδώσει 77,31 εκ. μετοχές στους αιτητές, «όσο και τα υπόλοιπα μετρητών ύψους πέραν των £82 εκ. που ήταν κατατεθειμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομα της εταιρείας».

5. Τονίζεται ότι «η πληρωμή προμήθειας ύψους £2.000 πάνω στις ιδρυτικές μετοχές είναι εντελώς παράνομη και πέραν από κάθε λογική». Αναφέρεται ακόμα ότι «η προμήθεια ύψους £351.800 πάνω στα 17.589.999 μετοχές που εκδόθηκαν με ιδιωτική τοποθέτηση, όπως και η προμήθεια ύψους £1.546.200 πάνω στις 77.310.000 μετοχές με αμετάκλητες αιτήσεις φαίνεται ότι πληρώθηκαν κατά του περί Εταιρειών Νόμου».

6. Υποστηρίζεται ότι «κατά το έτος 2000 η εταιρεία διέθεσε σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που άντλησε για υποστήριξη τίτλων εισηγμένων εταιρειών που ανήκουν στον Όμιλο της Sharelink και για δημιουργία άλλων συνδεδεμένων εταιρειών, όπως η White Knight Holdings, οι οποίες προωθούνταν για εισαγωγή στο ΧΑΚ».

* Για την ιστορία να πούμε ότι στα μέσα του 2001 η εταιρεία Κύκνος εξαγοράστηκε από τη Sharelink. Περισσότερες πληροφορίες για το ιστορικό της εταιρείας μπορείτε να βρείτε στην ακόλουθη διεύθυνση.

Των Κυριάκου Κυριακίδη - Γιώργου Αγαπίου