You are here

LI: Ζητά εκσυγχρονισμό του ΧΑΚ

19/02/2008 11:15
Εκσυγχρονισμό του ΧΑΚ ζητά η Λαϊκή Επενδυτική, προκειμένου να συνεχιστεί η εταιρική δραστηριότητα. Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το 2007, η εταιρεία αναφέρει ότι κρίσιμος παράγοντας για τη συνέχιση και ανάπτυξη της εταιρικής δραστηριότητας είναι ο εκσυγχρονισμός του ΧΑΚ σε θέματα διαδικασιών και χρεώσεων και η δυνατότητα του να προσελκύει ξένα θεσμικά κεφάλαια. «Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα πρέπει το ΧΑΚ να μετατραπεί το συντομότερο σε ένα ανταγωνιστικό και συνάμα ευέλικτο χρηματιστήριο, σε σχέση με τα άλλα χρηματιστήρια της ευρύτερης περιοχής», επισημαίνει η Λαϊκή Επενδυτική.

Σχετικά με την πορεία των χρηματιστηρίων, αναφέρει ότι η μεταβλητότητα που υπάρχει στις αγορές εμπεριέχει μεγάλα ρίσκα, αλλά και σημαντικές ευκαιρίες. Η Λαϊκή Επενδυτική προσθέτει ότι τα Χρηματιστήρια Κύπρου και Αθηνών είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη μεταβλητότητα που παρατηρείται στις χρηματαγορές. Η χρηματιστηριακή εταιρεία επισημαίνει ότι θα εξακολουθήσει να βλέπει στοιχεία αβεβαιότητας στα δύο χρηματιστήρια μέχρι ότου «κοπάσει η σκόνη» και διαφανεί το ύψος της κρίσης. Ταυτόχρονα, όμως, τονίζει ότι δεν μπορεί να παραβλέπεται το γεγονός ότι και στις δύο αγορές διαφαίνονται στοιχεία έντονης εταιρικής δραστηριότητας, όπως συγχωνεύσεις και εξαγορές, που εκτιμάται να εξακολουθήσουν να διατηρούν το επενδυτικό ενδιαφέρον σε ψηλά επίπεδα.

Κέρδη €7,9 εκ. το 2007

Όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, τα καθαρά κέρδη της Λαϊκής Επενδυτικής ανήλθαν στα €7,9 εκ. έναντι €7,2 εκ. το 2006, σημειώνοντας άνοδο 9,7%. Η βελτίωση αυτή προήλθε, κατά κύριο λόγο, από την αύξηση στα λειτουργικά έσοδα.

Το λειτουργικό κέρδος, πριν το κέρδος από επενδύσεις, σημείωσε σημαντική αύξηση 56% και ανήλθε στα €4,8 εκ. σε σχέση με €3,1 εκ. το 2006. Αναλυτικότερα, τα λειτουργικά έσοδα της εταιρείας κατά το 2007 παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 53,5%, φθάνοντας τα €7,4 εκ., λόγω της αύξησης στα έσοδα από την παροχή χρηματιστηριακών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, καθώς επίσης και από την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης κεφαλαίων.

Επιπρόσθετα, το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων της εταιρείας σημείωσε κέρδη ύψους €3,4 εκ. Η θετική απόδοση του ιδίου χαρτοφυλακίου οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στη θετική πορεία του Γενικού Δείκτη του ΧΑΚ, αλλά και της ικανοποιητικής και ενεργής διαχείρισης του εν λόγω χαρτοφυλακίου. Ο Γενικός Δείκτης ΧΑΚ σημείωσε κέρδη 23,6% το 2007, παρόλο ότι το Νοέμβριο και Δεκέμβριο σημείωσε ζημιές 18% λόγω της αναταραχής στια παγκόσμιες αγορές που προκλήθηκε από τα δάνεια μειωμένης εξασφάλισης στις ΗΠΑ.

Προοπτικές για το 2008

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή εταιρεία, η εξέλιξη των αποτελεσμάτων για το 2008 αναμένεται να επηρεαστεί άμεσα από το βαθμό στον οποίο έχουν επηρεαστεί κυρίως χρηματοοικονομικοί οργανισμοί ανά το παγκόσμιο, είτε άμεσα είτε έμμεσα από την αγορά των δανείων χαμηλής φερεγγυότητας ανά το παγκόσμιο, στα επίπεδα αντοχής τους στην κρίση αυτή και τη χρονική διάρκεια της ύφεσης στην οποία φαίνεται ότι έχει εισέλθει η αμερικανική οικονομία. Λόγω της αβεβαιότητας των αγορών, η Λαϊκή Επενδυτική δεν μπορεί να προχωρήσει σε ακριβή πρόβλεψη για τα αποτελέσματα του έτους.

Γ.Χ.