You are here

Liberty: Ζημιές €7,8 εκ. στη σκιά Aspis

27/08/2010 10:18
Ζημιές €7,8 εκ. κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο του 2010 η ασφαλιστική Liberty που εκτιμά ότι το υπόλοιπο του έτους «θα είναι δύσκολο να επανέλθει σε κερδοφόρα πορεία».

Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της ασφαλιστικής που το πρώτο εξάμηνο του 2009 είχε καταγράψει ζημιές €0,6 εκ., οφείλεται κυρίως σε ζημιές από επενδύσεις, σε εμφάνιση προμηθειών που δεν καταχωρήθηκαν στους λογαριασμούς του 2009 και στη μείωση που παρουσιάζουν τα ασφάλιστρα του ομίλου.

Η εταιρεία, που άλλαξε πρόσφατα μετοχική σύνθεση και ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τον όμιλο Elma, εξακολουθεί να επηρεάζεται από την προηγούμενη σύνδεση με το Συγκρότημα Ασπίς. Στη σημερινή της ανακοίνωση γίνεται επίκληση «σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εταιρεία από τη σύνδεσή της με το Συγκρότημα Aspis».

Η σύνδεση με την Aspis που μετονομάστηκε σε Advantage Capital, έχει πάψει από τον Μάιο, αναφέρει η Liberty όταν η Aspis πούλησε όλες τις μετοχές που έχει η εταιρεία.

Εντούτοις, τα προβλήματα φαίνεται να παραμένουν. Η εταιρεία αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι προέκυψε ζημιά €2,9 εκ. από επενδύσεις σε μετοχές συνδεδεμένων εταιρειών με το Συγκρότημα Aspis.

«Λόγω σοβαρών προβλημάτων του Συγκροτήματος αυτού δεν προβλέπεται οι μετοχές αυτές να επανακτήσουν την προηγούμενη τους αξία. Είναι πιθανό μάλιστα να συνεχιστεί παρόμοια πτώση και το δεύτερο εξάμηνο. Η πτώση όμως αυτή θα είναι περιορισμένη», αναφέρεται.

Πέραν των ζημιών από την Aspis, η Liberty κατέγραψε επίσης ζημιές και από τις επενδύσεις της στο ΧΑΚ, που υπολογίζονται στο €1,1 εκ.

Επίσης, τα αποτελέσματα εξαμήνου επιφυλάσσουν την αύξηση των εξόδων για προμήθειες €0,5 εκ. «Η αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι προμήθειες ύψους €472 χιλ. που αφορούν περιόδους πριν την 31-12-2009 χρεώθηκαν το 2010». Η εταιρεία παραδέχεται μάλιστα ότι «για τις προμήθειες αυτές έπρεπε να είχε γίνει ικανοποιητική πρόβλεψη».

Πέραν της αύξησης των εξόδων, η εταιρεία είχε μείωση στα ασφάλιστρα κατά 5,7%, από €5,5 εκ. σε €5,2 εκ.

Η εταιρεία θεωρεί τα αποτελέσματα ικανοποιητικά, υπό τις περιστάσεις.