You are here

Μεγάλες αποδόσεις στο ΧΑΚ

29/09/2009 07:57

• Μεγάλη ώθηση από Marfin

• Θετικοί οι ξένοι αναλυτές

• Εγχώριες αμφιβολίες για συνέχιση ράλι


Ένα από τους καλύτερους μήνες των τελευταίων ετών διέρχεται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τη βελτίωση του κλίματος διεθνώς αλλά και την απότομη άνοδο της μετοχής της Marfin να δημιουργούν προσδοκίες ότι τα χείριστα έχουν περάσει. Σε λιγότερο από ένα μήνα, η μετοχή της Marfin κέρδισε 31% ή γύρω στα €600 εκ. σε κεφαλαιοποίηση ανεβάζοντας τα κέρδη της από την αρχή του έτους στο 62%. Η μετοχή της Marfin απορρόφησε περίπου το μισό από το συνολικό τζίρο των €120 εκ. που είχε το Σεπτέμβριο το ΧΑΚ και ήταν από τους πιο εμπορεύσιμους τίτλους στο ΧΑ.

Σημαντική συμβολή στη μεγάλη απόδοση της Marfin τις τελευταίες μέρες είχαν οι εκθέσεις ξένων οίκων, που ανέβασαν τις τιμές στόχους για τη μετοχή της τράπεζας. Τόσο η UBS όσο και η Citigroup εκτιμούν ότι τα κέρδη της τράπεζας από τραπεζικές εργασίες θα είναι μεγαλύτερα από ότι ανέμεναν προηγουμένως, στηριζόμενες στη βελτίωση που παρουσίασαν τα αποτελέσματα της τράπεζας το δεύτερο τρίμηνο. Ενισχυτική της κερδοφορίας είναι και η βελτίωση του χρηματοπιστωτικού κλίματος που εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τα έσοδα της τράπεζας από προμήθειες.


Η βασικότερη όμως αιτία για τη θετική στάση της UBS και της Citigroup είναι η σχετική υπο-απόδοση της μετοχής της Marfin σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες. Η μετοχή βρέθηκε σε επίπεδα κοντά στο 70% πιο κάτω του ιστορικού υψηλού του Οκτωβρίου του 2007 σε σχέση με 50% που ήταν οι άλλες τράπεζες.

Πέραν της Marfin, μεγάλα κέρδη 12% είχε το Σεπτέμβριο και η μετοχή της Τρ. Κύπρου ανεβάζοντας τα συσσωρευμένα κέρδη του 2009 στο 98%, ενώ η μετοχή της Ελληνικής κερδίζει 19% αυτό το μήνα και 39% από την αρχή του έτους.

Οι τράπεζες μονοπώλησαν σχεδόν το επενδυτικό ενδιαφέρον στο ΧΑΚ, συγκεντρώνοντας τζίρο €109 εκ. το Σεπτέμβριο, πέραν του 90% του συνολικού.

Παρά το ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις τράπεζες, σημαντικές αποδόσεις αφήνουν μέχρι στιγμής και οι μετοχές της Δήμητρα Επενδυτική και της Logicom. Αντίθετα, σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι μετοχές της Ocean Tankers, της Sea Star, της CTO και της Πετρολίνα, με την τελευταία να καταγράφει μεγάλες απώλειες μετά την απόφαση της Επ. Ανταγωνισμού να της επιβάλει πρόστιμο €12,6 εκ.

Αν και οι διεθνείς αναλυτές παραμένουν σε γενικές γραμμές θετικοί για την πορεία των κυπριακών τραπεζών, στην εγχώρια αγορά εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για τη διάρκεια του χρηματιστηριακού ράλι, λόγω της φθίνουσας πορείας της κυπριακής οικονομίας.

«Κατά την άποψη μας, δεν πρέπει να αποκλείεται η διόρθωση τόσο των διεθνών όσο και των εγχώριων αγορών μετά το ράλι που υπάρχει από το Μάρτιο, αν και το timing της όποιας διόρθωσης είναι αβέβαιο», αναφέρει στο τελευταίο της εβδομαδιαίο σημείωμα σε πελάτες η Sharelink. «Πιστεύουμε ότι μια διόρθωση των χρηματιστηριακών αγορών δεν πρέπει να αποκλείεται προτού προκύψει νέα δυναμική. Παραμένουμε ανήσυχοι για μελλοντικά κέρδη στα χρηματιστήρια πριν προκύψει διόρθωση, αφού δεν φαίνεται να υπάρχει διάκριση μεταξύ των διαφόρων χρηματιστηριακών αγορών, παρά τις σημαντικές ουσιαστικές διαφορές στα οικονομικά δεδομένα των διαφόρων χωρών», καταλήγει.