You are here

Μείωση εισοδημάτων SFS

07/11/2014 15:37
Μείωση παρουσιάζουν φέτος τα ολικά εισοδήματα της SFS, σύμφωνα με την ενδιάμεση κατάσταση διαχείρισης της εταιρείας που αφορά την περίοδο από το δεύτερο εξάμηνο του έτους μέχρι σήμερα.

Μείωση παρουσιάζει και η ολική συνεισφορά δραστηριοτήτων το σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κύριος λόγω της μείωσης του μεικτού κέρδους εμπορικών και κτηματικών δραστηριοτήτων.

Tα λειτουργικά έξοδα του ομίλου παρουσιάζονται μειωμένα κατά σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ως απόρροια των συνεχών προσπαθειών της διοίκησης για περιορισμό των δαπανών ενώ αύξηση παρουσιάζουν τα χρηματοδοτικά έξοδα λόγω του αυξημένου κόστους εξυπηρέτησης των υφιστάμενων δανείων. Ως αποτέλεσμα, η ζημία από εργασίες παρουσιάζει μικρή αύξηση σε σύγκριση με αυτή της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Το ολικό ενεργητικό του ομίλου παρέμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα σε σχέση με τις 31 Δεκεμβρίου 2013, ενώ το ολικό ιδίων κεφαλαίων μετόχων εταιρείας παρουσιάζει μείωση αντίστοιχη με την ζημιά του Ομίλου.

Όσον αφορά τις προοπτικές, αναφέρεται ότι παρά τη βελτίωση που πρόσφατα ανακοινώθηκε σε σχέση με τα δημοσιονομικά του κράτους, η κατάσταση στον ιδιωτικό και επιχειρηματικό τομέα συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από σημαντική αβεβαιότητα και έλλειψη ρευστότητας για δανειοδότηση από τον τραπεζικό τομέα.

Αυτή η κατάσταση αναμένεται να συνεχίσει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ικανότητα των εμπορικών και άλλων χρεωστών του ομίλου να αποπληρώσουν τα οφειλόμενα προς τον όμιλο, στην ικανότητα του Ομίλου να έχει ικανοποιητικό κύκλο εργασιών, στις τιμές των ακινήτων και ύψος των ενοικίων εισπρακτέων, στο ενδιαφέρον αγοραπωλησιών σε ακίνητα και σε άλλους εμπορικούς τομείς.

Η βιωσιμότητα του Ομίλου μέσο-μακροπρόθεσμα, θα εξαρτηθεί αφενός από το κατά πόσον οι πρόσφατες δημοσιονομικές βελτιώσεις και τα ευμενή αποτελέσματα στις ασκήσεις προσομοίωσης των μεγαλύτερων τραπεζών θα μετουσιωθούν ή θα οδηγήσουν σε θετικές εξελίξεις στην ευρύτερη οικονομία και ιδιαίτερα στις αξίες των ακινήτων και στην παροχή ρευστότητας στην αγορά, και αφετέρου, από την επιτυχή αναδιάρθρωση της πλειοψηφίας των δανείων του ομίλου.

Οι συνεχιζόμενοι κίνδυνοι και αβεβαιότητες σε συνάρτηση με το οικονομικό περιβάλλον θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά, και σημαντικά, την αξία των περιουσιακών στοιχείων, τα οικονομικά αποτελέσματα, τη ρευστότητα του Ομίλου και την ικανότητα του να συνεχίσει να λειτουργεί ως δρώσα οικονομική μονάδα.

Σημειώνεται ότι η διεύθυνση του ομίλου δεν είναι σε θέση να προβλέψει εξαντλητικά όλους τους κινδύνους και αβεβαιότητες κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και κατά πόσον αυτοί θα επισυμβούν ή όχι, και, σε περίπτωση πραγματοποίησης τους, τον αντίκτυπο τους στην οικονομία της Κύπρου και κατά συνέπεια, την όποια επίδραση τους στη μελλοντική χρηματοοικονομική επίδοση, τις ταμειακές ροές και τη χρηματοοικονομική θέση του ομίλου.

Το διοικητικό συμβούλιο και η διεύθυνση του ομίλου θεωρούν πάντως ότι, η εταιρεία και ο όμιλος διατηρούν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις εργασίες τους ως δρώσα οικονομική μονάδα για τους ακόλουθους λόγους:

-Ο όμιλος με περικοπές/μείωση των λειτουργικών εξόδων έχει καταφέρει κατά τη διάρκεια της υπό αναφορά περιόδου να συνεχίσει να έχει θετική ταμειακή ροή από τις εργασίες του.

-Ο όμιλος βρίσκεται σε επικοινωνία με τις τράπεζες που συνεργάζεται για αναδιάρθρωση των δανείων του.

-Ο όμιλος κατέχει περιουσιακά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να εκποιηθούν για να μειώσουν σε σημαντικό βαθμό τις τρέχουσες υποχρεώσεις του καθώς και το ύψος των δανείων του.

Εταιρική διακυβέρνηση

Πέραν της ενδιάμεσης κατάστασης διαχείρισης, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το ΔΣ προέβη σήμερα σε ανασκόπηση των εσωτερικών διαδικασιών εταιρικής διακυβέρνησης και χρηματοοικονομικής πληροφόρησης υπό το φως των σχετικών νομοθεσιών και αποφάσισε ότι οι υφιστάμενες εσωτερικές διαδικασίες κρίνονται ικανοποιητικές, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση και όγκο των εργασιών και των υπηρεσιών που προσφέρονται από τις εταιρείες του Ομίλου SFS.