You are here

Μείωση ζημιών για Cyprotels

31/12/2012 12:51
Μείωση των ζημιών της ανακοίνωσε για το έτος που έληξε στις 31 Οκτωβρίου 2012 η εταιρεία D.H. Cyprotels.

Η μείωση της ζημιάς από την περσινή περίοδο οφείλεται κυρίως σε μη επαναλαμβανόμενες διαγραφές απομείωσης.

Οι ζημιές της μειώθηκαν στα €8,3 εκ. έναντι ζημιών €9,5 εκ. πέρσι.

Ο κύκλος εργασιών, είχε ελαφριά αύξηση κατά 2.2% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Οι πωλήσεις της ανήλθαν στα €23,8 εκ. από €23,3 εκ.

Όπως σημειώνεται, παρά το γεγονός ότι έχουν προστεθεί ακόμα δύο ξενοδοχειακές μονάδες από την Ελλάδα στον Όμιλο, εντούτοις δεν υπήρξε η προβλεπόμενη αύξηση αφού τα ξενοδοχεία στην Κύπρο, όπως επίσης και το Φαλιράκι στη Ρόδο, είχαν μειωμένες πωλήσεις και αυτό προέκυψε από τις απρόσμενες μειώσεις των τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το κόστος πωλήσεων κινήθηκε στα ίδια για τα ξενοδοχεία στην Κύπρο διατηρώντας τις αποδόσεις στα ίδια επίπεδα. Κατά την υπό εξέταση περίοδο, το ξενοδοχεία Φαλιράκι στην Ρόδο είχε μειωμένη απόδοση λόγω μειωμένων πωλήσεων όπως επίσης και αυξημένου κόστους.

Τα έξοδα πωλήσεων παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας παρουσίασαν βελτίωση κατά €1.1 εκ. και αυτό οφείλεται κυρίως στα μη επαναλαμβανόμενες διαγραφές απομείωσης με συγγενικές εταιρείες και άλλα εισπρακτέα.

Το συνολικό ποσό της απόσβεσης και της χρεόλησης, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στα
αποτελέσματα, είναι το ίδιο με τα περσινά ποσό ύψους €2.5 εκ. περίπου.

Η εταιρεία αναφέρει ότι παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση τα αποτελέσματα μας κρίνονται ικανοποιητικά.

«Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και για αυτό το σκοπό εντείνουμε τις προσπάθειες μας. Ο μεγάλος ανταγωνισμός, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, μας αναγκάζουν να μειώσουμε τις τιμές μας ούτως ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί μέσα στην αγορά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων σε βαθμό που να μην επιτρέπουν την επίτευξη κερδοφορίας. Η υπό ανασκόπηση περίοδος, ήταν η πρώτη χρονιά που συνεργαστήκαμε με τους μεγάλους διοργανωτές ταξιδιών Biblio και Thomas Cook. Η πρώτη χρονιά συνεργασίας ήταν καλή με αρκετά περιθώρια βελτίωσης. Όμως, έχουμε θέσει τις βάσεις σε μία μεσοπρόθεσμη συνεργασία που
στόχο έχει την συνεχιζόμενη αύξηση των πωλήσεων και κατ’ επέκταση των αποδόσεων των ξενοδοχείων μας», αναφέρει.

Κατά το 2012 έχουν γίνει σημαντικές ανακαινίσεις στα ξενοδοχεία Laoura και Cypria Maris στην Πάφο καθώς επίσης και στο Φιλαράκι στη Ρόδο με την συμβολή και των συνεργατών μας. Στα άλλα ξενοδοχεία έχουν γίνει οι αναγκαίες επιδιορθώσεις.

Επίσης, τη φετινή χρονιά η εταιρεία είχε υπό διαχείριση δύο ξενοδοχεία στην Κέρκυρα τα οποία έχει ανακαινίσει και αναβαθμίσει. «Η πρώτη χρονιά λειτουργίας των δύο αυτών ξενοδοχείων κρίνεται
ικανοποιητική, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες και την οικονομική κρίση, και ευελπιστούμε ότι τα επόμενα χρόνια ο αποδόσεις τους θα συμβάλουν στην βελτίωση των αποτελεσμάτων και κατ’ επέκταση στην ανάκαμψη της εταιρείας. Προσβλέπουμε στην ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, και προς τούτου σκοπεύουμε και στοχεύουμε στην ανάληψη, υπό διαχείρηση, περισσότερων ξενοδοχειακών μονάδων στα ελληνικά νησιά. Στην παρούσα φάση
είμαστε σε διαπραγματεύσεις για ακόμα ένα ξενοδοχείο στην Κέρκυρα».

Όσο αφορά τον επόμενο χρόνο, τα μέχρι στιγμής μηνύματα είναι ενθαρρυντικά αφού η αύξηση των τουριστών στην Κύπρο αναμένεται να συνεχιστεί και για το 2013.

Περαιτέρω, συνεχίζονται οι μελέτες για ανάπτυξη και αξιοποίηση της γη που διαθέτει η θυγατρική εταιρεία Astarti Developments Plc στη Γεροσκήπου - Πάφο ούτως ώστε να βρεθεί η καταλληλότερη και αποδοτικότερη επένδυση. Η γη παρέμεινε ανεκμετάλλευτη λόγω του χαμηλού συντελεστή πολεοδομικής δόμησης ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί και ως εκ τούτου η γη να καταστεί πιο εμπορεύσιμη. Επίσης, γίνονται μελέτες για αξιοποίηση της γης έναντι του ξενοδοχείου Cypria Bay την οποία κατέχει η εταιρεία με μακρόχρονη μίσθωση.

Τέλος, η εταιρεία προβαίνει σε συνεχείς μελέτες και καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, εντός και εκτός Κύπρου, για αναδιάρθρωση των δανείων που σκοπό θα έχουν τη μείωση των χρηματοδοτικών εξόδων όπως επίσης και την απαιτούμενη ρευστότητα για την απρόσκοπτη λειτουργά του Ομίλου μας ειδικότερα τις δύσκολες αυτές χρονιές που διανύουμε.

Γ.Χ.