You are here

Μείωση ζημιών για τη Libra

23/12/2010 09:17
Μείωση των ζημιών της ανακοίνωσε για το 2010 η εταιρεία Libra παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών της. Η ζημιά της εταιρείας για το έτος που έληξε την 31η Οκτωβρίου 2010 μειώθηκε στα €4,3 εκ. από ζημιές €13,1 εκ. πέρσι.

Tα ενοποιημένα αποτελέσματα της Libra συμπεριλαμβάνουν και τα αποτελέσματα του συγκροτήματος της θυγατρικής εταιρείας D.H. Cyprotels Plc.

Ο κύκλος εργασιών του συγκροτήματος μειώθηκε κατά 5,9% στα €21,4 εκ. από €22,7 εκ. και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκαν πωλήσεις επαύλεων κατά την διάρκεια του έτους, ενώ στην αντίστοιχη περσινή περίοδο πραγματοποιήθηκαν πωλήσεις ύψους €1,8 εκ.

Όσο αφορά τις πωλήσεις των ξενοδοχείων αυτές σημείωσαν αύξηση 2,4%.

Το κόστος πωλήσεων όπως επίσης και το ποσοστό του κόστους πωλήσεων παρουσιάζονται βελτιωμένα λόγω της αύξησης της αποδοτικότητας των ξενοδοχείων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και την αύξηση του μεικτού κέρδους κατά 6,2% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο.

Τα άλλα κέρδη περιλαμβάνουν €7,3 εκ. που προκύπτει από τη μη συμπερίληψη στους ενοποιημένους λογαριασμούς δύο αδρανών εταιρειών των Συγκροτήματος στις οποίες η Libra δεν ασκεί πλέον τον έλεγχο.

Τα άλλα έσοδα παρουσιάζονται μειωμένα κατά €555 χιλ. αφού κατά την περσινή περίοδο υπήρχαν μη επαναλαμβανόμενα συναλλαγματικά κέρδη κάτι το οποίο δεν υπάρχει κατά την φετινή περίοδο.

Τα έξοδα πωλήσεων, διοίκησης και τα διάφορα άλλα έξοδα παρουσιάζουν μείωση €1 εκ.. στα €6,1 εκ. περίπου σε σχέση με το 2009 και σχετίζονται με την περισυλλογή εξόδων.

Τα χρηματοδοτικά έξοδα παρουσιάζουν μείωση κατά €1,4 εκ. και αυτό οφείλεται στη μη χρέωση επαναλαμβανόμενων τόκων με πιστωτές, ενώ τα κέρδη από τις κοινοπραξίες μειώθηκαν αφού δεν υπήρξαν οποιεσδήποτε πωλήσεις ακινήτων στην κοινοπραξία με την Chapo. Ως εκ τούτου υπάρχουν μόνο τα έσοδα από την κοινοπραξία με την MH Cyprotels Management Ltd.

Όσον αφορά τις προοπτικές, η εταιρεία αναφέρει ότι τα μηνύματα για το 2011 είναι ενθαρρυντικά και θα υπάρξει προσπάθεια για αύξηση των πληροτήτων των ξενοδοχείων.

Η Διοίκηση του Ομίλου μελετά διάφορα μέτρα περαιτέρω αναδιοργάνωσης τα οποία θα τη βοηθήσουν να βελτιώσει σε πρώτη φάση τα αρνητικά της αποτελέσματα και μετέπειτα να αναπτυχθεί. Τα κυριότερα μέτρα είναι: περαιτέρω διακανονισμός με πιστωτές της Εταιρείας, αύξηση κεφαλαίου και εισαγωγή νέων δραστηριοτήτων στον Όμιλο, ανάπτυξη σημαντικής έκτασης που ανήκει σε θυγατρική εταιρεία που μέχρι σήμερα, λόγω πολεοδομικών ζωνών δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί καταλλήλως και ως εκ τούτου παρέμεινε ανεκμετάλλευτη και μελέτη για αύξηση της αποδοτικότητας όλων των ξενοδοχειακών μονάδων και ιδιαίτερα του μεγάλου ξενοδοχείου Laura.

Γ.Χ.