You are here

Μετοχές GLC: Σε κανονικό καθεστώς την άλλη Παρασκευή

25/10/2002 14:07

Συμβούλιο ΧΑΚ προς ΕΚ: Όχι σε «καραντίνα» εταιρειών έως ότου ολοκληρωθεί η εναντίον τους έρευνες


Στην επαναφορά των τίτλων της Global Consolidator (πρώην GlobalSoft) σε κανονικό καθεστώς διαπραγμάτευσης με ισχύ από την Παρασκευή, θα προχωρήσει την ερχόμενη Πέμπτη το Συμβούλιο του ΧΑΚ στην απογευματινή τακτική του συνεδρία.

Την ερχόμενη Πέμπτη λήγει η 15ήμερη προθεσμία με την οποία το Συμβούλιο είχε θέσει υπό ειδικό καθεστώς διαπραγμάτευσης, την Global Consolidator, ύστερα από τις εξελίξεις με τη σύλληψη και επταήμερη προσωποκράτηση του επιχειρηματία Λυκούργου Κυπριανού και σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της Stockwatch, το Συμβούλιο παρά την αντίθετη άποψη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, θα επαναφέρει τους τίτλους της GLC σε κανονικό καθεστώς διαπραγμάτευσης.

H EK, όπως δήλωσε στη «SW» ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Μάριος Κληρίδης, θεωρεί ότι θα πρέπει να συνεχίσει το ειδικό καθεστώς διαπραγμάτευσης, για τους τίτλους της Global στο ΧΑΚ, «ενόσω η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον της δικαιοσύνης και μέχρι ότου ληφθεί τελεσίδικη απόφαση από το δικαστήριο» με την οποία θα ξεκαθαρίζεται πλήρως το σκηνικό.

Μέλη του Συμβουλίου του ΧΑΚ που μίλησαν στη «SW» υπό τον όρο της ανωνυμίας, τάχθηκαν εναντίον της τακτικής να τίθενται εταιρείες σε «καραντίνα», όποτε αρχίζει μια εναντίον τους έρευνα και να διαρκεί μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας. «Με αυτό το σκεπτικό», τόνισαν, ίσως να μην υπάρχει εταιρεία στο χρηματιστήριο εναντίον της οποίας δεν έγινε έρευνα και επομένως, «σήμερα δεν θα είχαμε χρηματιστήριο» ανέφεραν χαρακτηριστικά. Άλλωστε, πρόσθεσαν, όλοι γνωρίζουν ότι αυτές οι έρευνες και η εκδίκαση τους είναι χρονοβόρα και διαρκεί από 6 μήνες έως και πέραν του έτους.

Το κύριο χαρακτηριστικό της χρηματιστηριακής αγοράς, πρόσθεσαν, είναι η ελεύθερη άσκηση του δικαιώματος επιλογής και προτίμησης, ενώ το χρονικό διάστημα των 2 – 3 μηνών θεωρείται παγκοσμίως, τόνισαν, «αρκετός χρόνος για να μπορέσει ο επενδυτής να αφομοιώσει» τις όποιες πληροφορίες για ενδεχόμενους κινδύνους που διαρρέουν στην αγορά.

Άλλωστε, σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι, με την απόφαση του Συμβουλίου να θέσει για 15 μέρες υπό ειδικό καθεστώς διαπραγμάτευσης, τους τίτλους της Global Consolidator, ζητούσε από την Εταιρεία να ξεκαθαρίσει δύο θέματα: Πρώτον, ποιος αναλαμβάνει προσωρινά τα καθήκοντα του κ. Κυπριανού (πράγμα που έγινε – ενώ με νέα ανακοίνωση μετά την λήξη του διατάγματος προσωποκράτησης του κ. Κυπριανού πληροφορούσε το Συμβούλιο ότι επανήλθε στα καθήκοντα του) και Δεύτερον, στην απόφαση του Συμβουλίου, αναφερόταν ότι το θέμα της διαπραγμάτευσης θα επανεξεταζόταν εάν υπήρχαν άλλες επιπρόσθετες πληροφορίες.

Η αντίθετη άποψη

Πάντως, άλλα μέλη του Συμβουλίου (μειοψηφία) θεωρούν ότι οι θέσεις της ΕΚ είναι δικαιολογημένες, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση της Global έχουν ήδη γίνει εκτεταμένες έρευνες και ότι τα στοιχεία των ανακριτικών αρχών (Γενικής Εισαγγελίας) «διαφαίνεται εκ πρώτης όψεως, ότι είναι τεκμηριωμένα», όπως υποστήριξαν.

Διερωτήθηκαν μάλιστα, τι θα συνέβαινε με την μετοχή της Global την προηγούμενη εβδομάδα στην περίπτωση κατά την οποία η σύλληψη του κ. Κυπριανού γινόταν στο μέσο της χρηματιστηριακής συνεδρίας.

Του Κυριάκου Κυριακίδη