You are here

Μέτωπο Claridge: Έπονται κομματικές συγκρούσεις…

12/03/2003 10:21
Ανοικτό σε δύο μέτωπα παραμένει το θέμα που αφορά την εταιρεία Claridge,
παρά την τροπή που είχε πάρει η υπόθεση παραμονές των προεδρικών εκλογών, λόγω της διαρροής του πορίσματος των ποινικών ανακριτών με στόχο να πληγεί η υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου, όπως είχε παραδεχθεί και ο πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου Χρίστος Πουργουρίδης.

Πρώτον, στη βουλή με την έναρξη σήμερα της διαδικασίας της δεύτερης φάσης των ερευνών των επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών για τα όσα έγιναν την περίοδο 1999 – 2000. Κατά δεύτερον, στη Νομική Υπηρεσία, για την οποία το θέμα παραμένει ανοικτό παρόλο που στην προεκλογική περίοδο ο αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, είχε δηλώσει ότι από το υλικό που είχε συλλεχθεί, δεν δικαιολογείτο ποινική δίωξη εναντίον οποιουδήποτε προσώπου.

Εντούτοις σύμφωνα με πληροφορίες της Stockwatch, ο Δημοκρατικός Συναγερμός φέρεται αποφασισμένος να δώσει συνέχεια στο θέμα ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη από την εφημερίδα «Πολίτης» σημαντικών πτυχών του πορίσματος των ποινικών ανακριτών Θεοφάνη Αναστασίου και Πανίκου Χριστοφόρου, ημερ. 16/12/2002. Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα, «ιδιαίτερα επικριτικοί είναι οι ανακριτές για ενέργειες μελών του ΔΣ εις βάρος των οποίων εξετάζει σωρεία πράξεων σε συνάρτηση και με την ενδεχόμενη χειραγώγηση τιμών».

Ωστόσο, όπως ελέχθη στη «SW» από το νυν φιλοκυβερνητικό στρατόπεδο, η επιμονή του ΔΗΣΥ ερμηνεύεται ως κίνηση «αντιπερισπασμού» για αποτροπή από την συμπολίτευση της εμπλοκής του εν λόγω κόμματος σε ενδεχόμενες παράνομες ενέργειες άλλων εταιρειών, στελέχη των οποίων πρόσκεινται στον ΔΗΣΥ.

Όπως πάντως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του «Π», στην έκθεση των ποινικών ανακριτών αναφέρεται ότι υπάρχει επαρκές μαρτυρικό υλικό ικανοποιητικό για την άσκηση διώξεων σε βάρος της εταιρείας για 28 συναλλαγές. Μεγάλο μέρος της έκθεσης, εξετάζει το ενδεχόμενο χειραγώγησης του επενδυτικού κοινού και γίνεται εκτεταμένη αναφορά στις πωλήσεις «μεγάλων ποσοτήτων μετοχών από τα μέλη του ΔΣ, συγγενείς τους ή εταιρείες ελεγχόμενες από αυτούς» τα ονόματα των οποίων καταγράφονται στην έκθεση.

Όπως αναφέρεται, «κατά τη διάρκεια των εξετάσεων διαπιστώθηκε ότι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα προέβησαν μαζικά σε πωλήσεις μεγάλων ποσοτήτων μετοχών της Claridge αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη (μεταξύ Οκτωβρίου 1999 - Μαρτίου 2000). Συνολικά προκύπτει ότι κατά την περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου 1999 - Μαρτίου 2000, φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με την εταιρεία Claridge, έκαμαν πωλήσεις 9.889.727 μετοχών και 364.189 warrants. Το συνολικό κέρδος που προέκυψε από τις πωλήσεις των μετοχών και μόνο ανέρχεται στα £20.868.182. Πέραν αυτών, τα ίδια πρόσωπα πώλησαν 2.249.886 μετοχές της Amathus με κέρδος £7.038.725.

Του Κυριάκου Κυριακίδη