You are here

Μπουμ κερδών Logicom

01/08/2014 09:54
Αύξηση 113,7% σημείωσαν το εξάμηνο του 2014 τα κέρδη που αναλογούν στους μετόχους της εταιρείας Logicom κυρίως λόγω της αύξησης του κύκλου εργασιών.

Το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους της εταιρείας ανήλθε στα €3,2 εκ. από €1,5 εκ. το εξάμηνο του 2013.

Ο κύκλος εργασιών παρουσίασε σημαντική αύξηση 26,1% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013. Ο κύκλος εργασιών του τομέα διανομής παρουσιάζει σημαντική αύξηση 27,3%, κυρίως λόγω της αύξησης των πωλήσεων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη Σαουδική Αραβία, καθώς και ο κύκλος εργασιών των τομέων παροχής λύσεων λογισμικού και ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής παρουσιάζει αύξηση 11,1%, παρά την κατάσταση ύφεσης στην οποία περιήλθε η Κυπριακή οικονομία και η αγορά γενικότερα.

Το ποσοστό του μεικτού περιθωρίου κέρδους μειώθηκε στο 6,7% από 7,8% κατά το Α’ εξάμηνο του 2013, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης της συνεισφοράς του τομέα διανομής όπου το περιθώριο μεικτού κέρδους είναι χαμηλότερο.

Τα άλλα εισοδήματα περιλαμβάνουν το κέρδος, το οποίο ανέρχεται σε €550.645, από την πώληση των γραφείων και της αποθήκης της θυγατρικής εταιρείας στο Jebel Ali Free Zone των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μετά την ολοκλήρωση της ανέγερσης των νέων γραφείων και αποθήκης στην ίδια Ελεύθερη Ζώνη Εμπορίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Επιπλέον, τα άλλα εισοδήματα αφορούν συνεισφορές από τους προμηθευτές για προώθηση των προϊόντων τους, καθώς και εισοδήματα από συνεργασίες με τρίτους.

Η μείωση στα έξοδα διοίκησης κατά €401,521, και σε ποσοστό 2,8%, οφείλεται κυρίως στην πολιτική περιορισμού των λειτουργικών δαπανών του Συγκροτήματος με αναφορές στα έξοδα προσωπικού και στα ενοίκια.

Το κέρδος από λειτουργικές δραστηριότητες αυξήθηκε κατά 52,8% σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του 2013 και ανέρχεται σε €6.631.548. Στην έννοια ‘Λειτουργικές Δραστηριότητες’ περιλαμβάνονται όλες οι δραστηριότητες του Συγκροτήματος.

Η συναλλαγματική διαφορά που προκύπτει κυρίως από τη μεταβολή της ισοτιμίας του δολαρίου Αμερικής έναντι του ευρώ, είχε οριακή αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα του συγκροτήματος και ανέρχεται σε ζημιά €89.570, σε σχέση με ζημιά €284.519 το Α’ εξάμηνο του 2013.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία διευκρινίζει ότι από 1/1/2010 έχουν υιοθετηθεί οι πρόνοιες του ΔΛΠ 39 σε σχέση με την λογιστική αντιστάθμισης (Hedge Accounting), με σκοπό τη μείωση των επιπτώσεων της διακύμανσης της ισοτιμίας του δολαρίου Αμερικής έναντι του ευρώ στην ενοποιημένη κατάσταση συνολικών εσόδων.

Όσον αφορά τις προοπτικές, σημειώνεται ότι παρά τις υπάρχουσες συνθήκες αγοράς που χαρακτηρίζονται από την αβεβαιότητα λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και την αβεβαιότητα στη διακύμανση της ισοτιμίας του δολαρίου Αμερικής έναντι του ευρώ, αναμένεται σημαντική αύξηση της κερδοφορίας κατά το εννιάμηνο του έτους ενώ τονίζεται ότι η προσπάθεια μείωσης των λειτουργικών δαπανών και της αύξησης της παραγωγικότητας θα συνεχιστεί.

Μ.Χ.