You are here

Μπουμ ζημιών Woolworth λόγω ακινήτων

27/02/2014 10:13
Μεγάλες ζημιές ανακοίνωσε για το 2013 η εταιρεία Woolworth έναντι κερδών το 2012 λόγω της επανεκτίμησης ακινήτων.

Οι ζημιές της ανήλθαν στα €32,7 εκ. έναντι κερδών €6 εκ. το 2012.

Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν αρνητικά ένεκα κυρίως των ζημιών από εκτιμήσεις από ανεξάρτητους εκτιμητές ως προς τις αξίες επενδυτικών και άλλων ακινήτων του συγκροτήματος. Σημειώνεται ότι οι χαμηλότερες επανεκτιμήσεις των ακινήτων είναι αποτέλεσμα του αρνητικού οικονομικού κλίματος και της συνεχιζόμενης έλλειψης ρευστότητας στην κυπριακή αγορά που επηρεάζουν τη ζήτηση και τις αξίες των ακινήτων μετά τις αποφάσεις του Eurogroup..

Τονίζεται ότι εξαιρουμένων των ζημιών από την επανεκτίμηση των ακινήτων, τις προσωρινές μειώσεις των δικαιωμάτων χρήσης χώρων, τα μη επαναλαμβανόμενα έξοδα και το μερίδιο ζημιάς από συνδεδεμένη εταιρεία, τα αποτελέσματα του έτους θα ήταν κερδοφόρα.

Η μείωση των δικαιωμάτων χρήσης χώρων στα €18,5 εκ. από €22,3 εκ. οφείλεται σε προσωρινές παραχωρήσεις για το 2013 προς τους ενοικιαστές χώρων που έκανε το συγκρότημα ένεκα της μείωσης της δραστηριότητας στο λιανικό εμπόριο, που κατ’ επέκταση επηρέασε και τους ενοικιαστές των διαφόρων ακινήτων του συγκροτήματος.

Τα γενικά έξοδα και τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας παρουσιάζουν αύξηση λόγω της σημαντικής αύξησης του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας. Ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας είναι αυξημένος κατά περίπου €500 χιλ. το 2013.

Τα αποτελέσματα του έτους, επηρεάστηκαν από μη επαναλαμβανόμενα έξοδα €500 χιλ. λόγω διακανονισμού μέρους ποσού αποζημίωσης που εισπράχθηκε λόγω αδυναμίας του αγοραστή να τηρήσει τη συμφωνία.

Επίσης, τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν επιπρόσθετα κατά €265,5 χιλ. λόγω της απώλειας πιστωτικών υπολοίπων στη Λαϊκή Τράπεζα.

Στα αποτελέσματα του έτους, συμπεριλαμβάνεται μερίδιο ζημιάς από τη συνδεδεμένη εταιρεία Ακίνητα Λάκκος Μικέλλη €369 χιλ. που οφείλεται σε πρόνοια αναβαλλόμενης φορολογίας λόγω αύξησης του συντελεστή εταιρικού φόρου.

Γ.Χ.