You are here

Οι επόμενες κινήσεις MPB και BOCY

17/01/2007 14:42

· Τι εκτιμούν οι αναλυτές

· Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά


Μετά τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να κρίνει ως αμυντική τη δημόσια πρόταση που υπέβαλε η Marfin Popular για εξαγορά της Τράπεζας Πειραιώς και κατ’ επέκταση να την ανακαλέσει, η σεναριολογία για τις επόμενες κινήσεις των κυπριακών τραπεζών πήρε φωτιά. Αναλυτές που μίλησαν στη StockWatch βλέπουν στον ορίζοντα τις δύο κυπριακές τράπεζες BOCY και MPB να επιδιώκουν συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, θεωρούν δύσκολη την υποβολή νέας ΔΠ η οποία θα περιλαμβάνει μετρητά και τονίζουν ότι στόχος των τραπεζών είναι να διατηρήσουν το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών που βρίσκονται στο μετοχολόγιό τους.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Ελληνικής Τράπεζας Επενδύσεις Χρίστο Καλογέρη, οι χθεσινές δηλώσεις του Ανδρέα Βγενόπουλου ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υποβάλουν νέα βελτιωμένη πρόταση στις δύο τράπεζες καθιστά δύσκολη την εξαγορά και των δύο τραπεζών. «Άρα ενδεχομένως να καταβληθούν προσπάθειες για συγχώνευση με μία εκ των δύο τραπεζών η οποία εκτιμώ ότι θα είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Από την άλλη δεν αποκλείεται να εγκαταλείψουν αυτά τα σχέδια και να επικεντρωθούν σε επεκτατικές δραστηριότητες εκτός κυπροελλαδικού χώρου», είπε

Όσον αφορά στην Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τον κ. Καλογέρη, αυτή τη στιγμή υπάρχει τρομερή πίεση ώστε να καλύψει τους στόχους κερδοφορίας της για το 2007 και το 2008. «Αναμένω να προβούν σύντομα σε στρατηγικές κινήσεις με κύριο μέλημα να εξαγοράσουν άλλες τράπεζες και όχι να εξαγοραστεί η ίδια. Δεν αποκλείεται επίσης να υποβάλει πρόταση εξαγοράς προς την Πειραιώς», τόνισε.

Από την πλευρά του ο αναλυτής της SFS Φλώρος Κασούμης σημείωσε ότι οι τράπεζες αυτή τη στιγμή κάνουν αγώνα, ώστε να διατηρήσουν το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών που βρίσκονται στο μετοχολόγιό τους. «Θεωρώ πιο πιθανόν η MPB να υποβάλει, όταν της το επιτρέψει η νομοθεσία, ΔΠ προς την Τράπεζα Πειραιώς η οποία έχει καλύτερες προοπτικές από την Τράπεζα Κύπρου. Η Τράπεζα Κύπρου πάντως θα προσπαθήσει να προβεί σύντομα σε εξαγορές προσφέροντας ανταλλαγές μετοχών και όχι μετρητά. Θεωρώ ότι καμία από τις τρεις τράπεζες δεν μπορεί να προσφέρει premium στις εξαγορές της καθώς δεν της το επιτρέπουν τα ίδια κεφάλαια τους», ανέφερε.

Είναι νωρίς να προδιαγραφούν οποιεσδήποτε εξελίξεις αφού εκκρεμεί το χρονικό περιθώριο που έδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Τράπεζα Πειραιώς για τη ΔΠ που κατέθεσε σύμφωνα με τον αναλυτή της Εγνατίας Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη. «Εκτιμώ όμως ότι η Τράπεζα Κύπρου θα υποβάλει πρόταση συνεργασίας προς την TPEIR, καθώς επιδιώκει να αποκτήσει σύμμαχο στον τραπεζικό πόλεμο που ξέσπασε. Είναι δύσκολο πάντως να προχωρήσει σε οργανική ανάπτυξη καθώς είναι από τις πλέον ελκυστικές για εξαγορά τράπεζες στον κυπροελλαδικό χώρο», κατέληξε.

Τέλος, με ζημιές διαπραγματεύονται αυτή την ώρα οι μετοχές τόσο της Marfin Popular όσο και της BOCY. Η MPB με πτώση 0,5% και απορροφώντας το 50,3% του όγκου συναλλαγών βρίσκεται στα €7,96, ενώ η BOCY έχοντας εμπορευσιμότητα 21,1% βρίσκεται με ζημιές 0,7% στα €11,28. Με ζημιές 2% διαπραγματεύεται αυτή την ώρα και η Τράπεζα Πειραιώς βρισκόμενη στα €25,52.

Του Σωκράτη Ιωακείμ