You are here

Όλο το παρασκήνιο στην υπόθεση SFS – WKH

25/10/2002 13:21
Τι εξετάζει το Συμβούλιο του ΧΑΚ και τι θα γίνει σε περίπτωση που το θέμα προχωρήσει προς έγκριση και από την ΕΚ

Άγνωστο παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι, αναφορικά με την έγκριση ή μη από το Συμβούλιο του ΧΑΚ, του ενημερωτικού δελτίου που κατέθεσε η Sharelink με το οποίο ζητά την έγκριση της έκδοσης νέων μετοχών της SFS για την εξαγορά της WKH.

Ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι ότι η όλη διαδικασία θα είναι μεγάλη και σε βάθος χρόνου, καθώς έστω κι αν στο υποθετικό σενάριο που φέρει το Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη να «ανάβει το πράσινο φως», το θέμα στη συνέχεια παραπέμπεται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία επίσης θα πρέπει να δώσει την έγκριση της στο ενημερωτικό δελτίο για την εξαγορά.

Έγκυροι νομικοί κύκλοι επεσήμαναν με δηλώσεις τους στη «SW», ότι η Κεφαλαιαγορά έχει εξουσίες ελέγχου και αρμοδιότητες που το Συμβούλιο δεν έχει και τις οποίες θα θελήσει να εξαντλήσει, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά μια μεγάλη, σε οικονομικό ύψος, εξαγορά. Ενδεικτικά, ανέφεραν το γεγονός ότι η Κεφαλαιαγορά έχει την εξουσία να προχωρήσει σε επαλήθευση των στοιχείων που έδωσε η Εταιρεία, παίρνοντας λειτουργοί της ΕΚ στοιχεία και έγγραφα ακόμη και μέσα από την ίδια την εταιρεία, ενώ έχει εξουσία να «σπάζει» και το επαγγελματικό απόρρητο.

Πάντως, κατά τη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου, τα μέλη του δεν τοποθετήθηκαν οριστικά επί της ουσίας, αλλά αποφασίσθηκε όπως αυτό γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, δεδομένου ότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να μελετηθεί σε βάθος το 90 περίπου σελίδων έγγραφο που είχε μπροστά του το Συμβούλιο.

Το έγγραφο όπως εγκύρως πληροφορείται η «SW» περιλαμβάνει: Πρώτον, τις διευκρινίσεις που είχαν ζητηθεί και τις οποίες κατέθεσε η εταιρεία, Δεύτερον, την έκθεση των λειτουργών του ΧΑΚ που μελέτησαν και ανέλυσαν αυτά τα διευκρινιστικά στοιχεία και Τρίτον, τις γνωματεύσεις από πέραν του ενός Νομικών Συμβούλων του ΧΑΚ που αφορούν διάφορες πτυχές της εξαγοράς της White Knight από τη Sharelink, όπως:

α) Τα listing groups, αν δηλαδή οι υποχρεώσεις της εταιρείας Sharelink έναντι του ΧΑΚ διαφοροποιούνται, με δεδομένο ότι η White Knight Holdings Ltd αποτελείται από αριθμό εταιρειών, η κάθε μια από τις οποίες έχει τη δική της ιδιαιτερότητα. (π.χ. ξενοδοχεία, εστιατόρια, μετοχές, γη)
β) αν τηρήθηκε πλήρως ο Κανονισμός του χρηματιστηρίου που αφορά τα εχέγγυα της προστασίας του επενδυτή, των μετόχων και της εταιρείας
γ) αν συνάδει με την πρόσφατη Νομοθεσία «Κλεάνθους» η οποία καλύπτει και τις περιπτώσεις εξαγοράς μη εισηγμένων στο ΧΑΚ εταιρειών, από εισηγμένες
δ) οι υποχρέωσης της WKH για επιστροφή χρημάτων σε επενδυτές
ε) αξιολόγηση της πρότασης για την έκδοση νέων μετοχών της SFS για την εξαγορά της WKH.

Εάν οι διευκρινήσεις της Εταιρείας απαντούν ικανοποιητικά στα ερωτήματα που θέσαμε «το πιθανότερο είναι ότι στη συνεδρία της ερχόμενης Πέμπτης το Συμβούλιο του ΧΑΚ θα λάβει οριστικά την απόφαση του», δήλωσε στη «SW» μέλος του Συμβουλίου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Του Κυριάκου Κυριακίδη