You are here

Ώθηση Σερβίας στον τζίρο Μιτσίδης

30/08/2013 16:21
Μειωμένες ήταν οι ζημιές της εταιρείας Μιτσίδης το εξάμηνο του 2013 σε σχέση με πέρσι.

Η ζημιά μετά τη φορολογία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 περιορίστηκε στις €139 χιλ., σε σύγκριση με ζημιά ύψους €919,2 χιλ. κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο κύκλος εργασιών του Συγκροτήματος, αυξήθηκε κατά 2,6% στα €20,4 εκ. από €19,9 εκ. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των πωλήσεων του τμήματος αλεύρων της θυγατρικής εταιρείας Mitsides Point Σερβίας.

Το μικτό κέρδος ανήλθε στο 23,73%, συγκριτικά με 23,91% κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η μείωση οφείλεται κυρίως στην μείωση του περιθωρίου μικτού κέρδους στο τμήμα ζυμαρικών.

Τα έξοδα πωλήσεων, προώθησης και διοικητικής λειτουργίας ανήλθαν στα €4 εκ. σε σχέση με €4,3 εκ. κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το κέρδος από εργασίες πριν τα έξοδα χρηματοδότησης για την πρώτη εξαμηνία του 2013 ανήλθε στις €551,6 χιλ. έναντι €532,2 χιλ. κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς το Συγκρότημα υπέστη ζημιά ύψους €375,4 χιλ., η οποία αντιπροσωπεύει τραπεζικές καταθέσεις που κατείχε εταιρεία του Συγκροτήματος στην Λαϊκή Τράπεζα και οι οποίες έχουν υποστεί απομείωση, μετά την απόφαση του Eurogroup στις 26 Μαρτίου 2013.

Τα καθαρά έξοδα χρηματοδότησης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 μειώθηκαν στις €797,4 χιλ., σε σύγκριση με €1,4 εκ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Η μείωση αυτή οφείλεται σε μειωμένη συναλλαγματική ζημιά ύψους €10,1 χιλ., σε σχέση με συναλλαγματική ζημιά ύψους €508 χιλ., η οποία είχε προκύψει κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο από την διολίσθηση του Σερβικού Δειναρίου έναντι του Ευρώ. Η σερβική θυγατρική εταιρεία διατηρεί δάνεια σε Ευρώ.

Όσον αφορά τις προοπτικές, αναφέρεται ότι οι δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις, οι οποίες επικρατούν στην ευρωζώνη, επηρεάζουν τις διεθνείς χρηματαγορές, καθώς και την πραγματική οικονομία, και δημιουργούν μια παρατεταμένη διεθνή πιστωτική κρίση. Τονίζεται ότι υπάρχει συνεχής αβεβαιότητα στην αγορά, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματα του
Συγκροτήματος στο μέλλον.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, τονίζει η εταιρεία, ότι δεν δύναται να προβλεφθεί κατά πόσον η πιο πάνω τάση των αποτελεσμάτων θα συνεχιστεί και για το υπόλοιπο της τρέχουσας χρήσης. Τα αποτελέσματα του Συγκροτήματος επηρεάζονται σημαντικά και από το κόστος των πρώτων υλών και ιδιαίτερα από τις διεθνείς τιμές των σιτηρών.

Γ.Χ.