You are here

Σε ούριο άνεμο ελπίζει η Ocean

03/05/2010 13:33
Σε καλύτερα αποτελέσματα για το 2010 ελπίζει η Ocean Tankers όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Με αφορμή την έγκριση των τελικών αποτελεσμάτων του 2009, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αναμένει ότι το 2010 θα υπάρξει σταθεροποίηση στις δραστηριότητες του ομίλου που σε συνδυασμό με τις χρονοναυλώσεις κυρίως με τους ναυλωτές Lukoil/Litasco αλλά και την αναθεώρηση του δανείου, η εταιρεία αναμένεται να παρουσιάσει συγκριτικά καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα.

Η εταιρεία ανακοίνωσε στις 21 Απριλίου την κεφαλαιοποίηση προσωπικού δανείου του εκτελεστικού προέδρου της εταιρείας Μιχάλη Ιωαννίδη, που αναμένεται να την επηρεάσει θετικά.

Το ΔΣ της εταιρείας διαπίστωσε ότι παρά τη διεθνή οικονομική κρίση που επηρέασε δυσμενώς τη ναυτιλία, ο στόλος της εταιρείας συνέχισε να είναι κερδοφόρος όσοnν αφορά τις δραστηριότητες του. Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη $1,5 εκ. για το 2009 (€1,1 εκ. ) από $4,8 εκ. το 2008 (€3,4 εκ.)

Οι παράγοντες οι οποίοι επηρέασαν αρνητικά τα κέρδη από ναυτιλιακές δραστηριότητες και δημιούργησαν απόκλιση από τα συγκριτικά οικονομικά αποτελέσματα του οικονομικού έτους 2008 είναι η αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς χρεώστες. Αναφέρεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο ενεργεί μέσω των οικονομικών και νομικών του συμβούλων για αποκατάσταση των οφειλών. Λόγω των υψηλών επισφαλειών που παρουσιάστηκαν το 2009 η εταιρεία λαμβάνει μέτρα για ελαχιστοποίηση του πιστωτικού κινδύνου από ναυλωτές που παρουσιάζουν προβλήματα ρευστότητας λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας που επηρέασε αρνητικά τα οικονομικά αποτελέσματα του 2009 είναι η σημαντική αύξηση στο επιτόκιο του παραγώγου ανταλλαγής τόκου που από την 1η Φεβρουαρίου 2009, αυξήθηκε από 2% σε 6.2%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την υπογραφή της αναθεωρημένης σύμβασης των δανείων με τις ενυπόθηκες τράπεζες η Ocean θα αρχίσει να χρεώνεται τόκους LIBOR συν 2,5% από την 1 Ιανουαρίου 2010, αλλά θα αρχίσει να πληρώνει τόκους από την 1η Ιουνίου 2010 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2010 ύψους LIBOR συν 1.5% και από την 1η Οκτωβρίου 2010 μέχρι και την 30η Απριλίου 2011 τόκους ύψους LIBOR συν 2.5% στο υφιστάμενο δάνειο με τη διαφορά στο επιτόκιο να κεφαλαιοποιείται και να προστίθεται στο υπόλοιπο κατά τη λήξη του δανείου. Επίσης η αποπληρωμή κεφαλαίου έχει αναβληθεί μέχρι και την 1η Μαΐου 2011.

Όσον αφορά τη σύμβαση μεταφοράς νερού με το τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) που ολοκληρώθηκε επιτυχώς στις 22 Απριλίου 2009, επισημαίνεται ότι βρίσκεται σε διαδικασία επί διαιτησίας λόγω της μη πληρωμής των δεδουλευμένων και άλλων απαιτήσεων που περαιτέρω επιβάρυναν τη ρευστότητα και οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Η διαδικασία επί διαιτησίας αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2010.

Γ.Χ.