You are here

Σκληραίνουν τη στάση τους οι τράπεζες

27/10/2003 07:37
· Σε σκόπελους έχει προσκρούσει η προσπάθεια παραδέχεται ο Μάρκος

· Πρόθυμα τα πιστωτικά ιδρύματα να συζητήσουν «σχέδιο ανακούφισης των μικροεπενδυτών»


Ευθύνες στην Πολιτεία καταλογίζει ο Σύνδεσμος Εμπορικών Τραπεζών Κύπρου (ΣΕΤΚ) για την άλογη πορεία του Χρηματιστηρίου Αξιών κατά την περίοδο 1999 – 2000, πραγματοποιώντας την ίδια ώρα επίθεση φιλίας προς τους μικροεπενδυτές – χρεώστες. Με ολοσέλιδη πληρωμένη καταχώρηση στα κυριακάτικα φύλλα των κυπριακών εφημερίδων, ο ΣΕΤΚ σημειώνει ότι η «ευθύνη για τη χρηματιστηριακή κρίση δεν βρίσκεται ασφαλώς στις τράπεζες και στα πιστωτικά ιδρύματα, επειδή είναι οι φορείς που παραχωρούν τα δάνεια, αλλά στο νομικό καθεστώς που ίσχυε την περίοδο εκείνη και στα θεσμικά όργανα που είχαν την ευθύνη για την προστασία των επενδυτών».

Οι τράπεζες δηλώνουν, αφενός ότι τα δάνεια που παραχώρησαν κατά την επίμαχη περίοδο δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν άκυρα (άρα μη εισπρακτέα), και αφετέρου ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν τους επενδυτές εκείνους που αρνούνται κάθε συνεργασία μαζί τους. «Οι τράπεζες έχουν επιδείξει μεγάλη κατανόηση και έχουν προβεί σε έκτακτες παραχωρήσεις προς τους πελάτες που επεδίωξαν συνεργασία, όπως είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, η μείωση του επιτοκίου και σε αρκετές περιπτώσεις η παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι «αγωγές κατά πελατών έχουν κινηθεί τους τελευταίους μήνες μόνο στις περιπτώσεις εκείνων οι οποίοι αρνήθηκαν να απαντήσουν σε επιστολές και τηλεφωνήματα και γενικά, δεν επιθυμούσαν να συνεργαστούν με τις τράπεζες τους». Δηλώνουν ταυτόχρονα πρόθυμες να συζητήσουν «ολοκληρωμένο σχέδιο για ανακούφιση των μικροεπενδυτών».

«Δύσκολα τα πράγματα»

Ο υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού σε χθεσινή συνέντευξη του στον «Οικονομικό Φιλελεύθερο», σχολιάζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να βοηθήσει τους δυσπραγούντες επενδυτές, αναφέρει: «τα πράγματα είναι πολύπλοκα, γιατί δημιουργούνται αδικίες σε βάρος ανθρώπων που ξόφλησαν τα δάνεια τους, αδικίες σε βάρος ατόμων που δεν δανείστηκαν μεν, αλλά ξόδεψαν τις περιουσίες τους ή τις αποταμιεύσεις τους». Επισημαίνει ότι οι «προτεινόμενες λύσεις όπως υποβλήθηκαν δημιουργούν αδικίες σε βάρος του κυπριακού λαού, παρά να επιλύουν αδικίες» και τονίζει ότι το όποιο μέτρο τελικά παρθεί, δεν πρέπει είτε να επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία, είτε να είναι αντίθετο με το κοινοτικό κεκτημένο. Υποδεικνύει πως «το όποιο σχέδιο δεν θα κριθεί στην Κύπρο, αλλά στις Βρυξέλλες».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών, Χρίστος Παντζιαρής, επίσης σε συνέντευξη του στο «Φιλελεύθερο», υπογραμμίζει ότι «ένα σημαντικό πρόβλημα, στα πλαίσια της όποιας λύσης προταθεί, είναι ο διαχωρισμός των «επενδυτικών» χρεών από το σύνολο των δανείων που έχουν χορηγηθεί για αγορά μετοχών κατά την περίοδο 1999 –2000». Τονίζει δε ότι «οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση (του θέματος) βρίσκει το Σύνδεσμο κάθετα εναντίον αφού θα πληγεί διεθνώς και ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος».

Ενδεικτικές της σκλήρυνσης της στάσης των τραπεζών είναι οι δηλώσεις του κ. Παντζιαρή για την ευθύνη των τραπεζών και των επενδυτών: «οι τράπεζες δεν φέρουν με κανένα τρόπο ευθύνη για την κρίση του Χρηματιστηρίου επειδή παραχωρούσαν δάνεια. Αυτή είναι η δουλειά τους, όπως σε όλες σχεδόν τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Την ευθύνη την φέρουν οι επενδυτές, οι οποίοι ενήργησαν κάτω από κλίμα υπεραισιοδοξίας για την προσκόμιση μεγάλων και γρήγορων κερδών».

Του Γιώργου Αγαπίου