You are here

Ζημιές €20 εκ. για τη Λούης

31/05/2012 10:14
Στα €20,4 εκ. αυξήθηκαν οι ζημιές της εταιρείας Λούης το τρίμηνο του 2012 έναντι ζημιών €17,9 εκ. πέρσι.

Στην αύξηση των ζημιών συνέβαλε και η αύξηση στα ενοίκια ξενοδοχείων λόγω του ότι ορισμένα ξενοδοχεία που παρέμειναν κατά την περσινή χρονιά κλειστά για ανακαινίσεις δεν επιβαρύνονταν με ενοίκιο.

Παράλληλα, λόγω της μείωσης στον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων μειώθηκαν οι αποσβέσεις. Αρνητικά επίσης επέδρασαν και η αύξηση στα καθαρά έξοδα χρηματοδότησης αλλά και οι συναλλαγματικές ζημιές.

Οι δραστηριότητες του Συγκροτήματος της Louis plc χαρακτηρίζονται από έντονη εποχικότητα, λόγω του ότι τα περισσότερα πλοία και ξενοδοχεία δεν λειτουργούν κατά τη χειμερινή περίοδο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η Εταιρεία να παρουσιάζει συνήθως κατά το πρώτο τρίμηνο κάθε χρόνου ζημίες.

Ο κύκλος εργασιών του Συγκροτήματος παρουσίασε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 σημαντική μείωση κατά 47% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 στα €15,9 εκ. από €30,1 εκ.

Η μείωση αυτή προήλθε από τις δραστηριότητες της Louis Cruises (-60%) καθότι κατά το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου τριμήνου λειτουργούσε μόνο ένα πλοίο σε σύγκριση με τρία κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Όσο αφορά την Louis Hotels ο κύκλος εργασιών της παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 31% λόγω του ότι πέρσι κατά την αντίστοιχη περίοδο τα ξενοδοχεία στην Πάφο ήταν κλειστά λόγω ανακαινίσεων.

Η σημαντική μείωση του συνολικού κύκλου εργασιών είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της λειτουργικής ζημιάς προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και ενοικίων ξενοδοχείων (EBITDAR) για την πρώτη τριμηνία του 2012 και αυτό παρά την μείωση των λειτουργικών εξόδων. Η μείωση του λειτουργικού κόστους του Συγκροτήματος προήλθε και από τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από τη Διεύθυνση προς αυτή την κατεύθυνση. Η λειτουργική ζημιά φέτος ανήλθε στα €5,4 εκ. σε σύγκριση με €3,9 εκ. κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας μια χειροτέρευση της τάξης των €1,5 εκ.

Όσον αφορά τις προοπτικές, αναφέρεται ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα και προβλέψεις τα τελικά αποτελέσματα για το 2012 αναμένεται να είναι σημαντικά βελτιωμένα, όχι όμως κερδοφόρα.

Γ.Χ.