You are here

BOC: Ουδέν μεμπτό για profit warning (1)

07/11/2003 12:28

- Απόκλιση 61%...
- ... αλλά δεν μπορούσε να το ξέρει


Τίποτα το μεμπτό δεν βρήκε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην υπόθεση της μη έκδοσης profit warning για τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της BOC. Παρά τις μεγάλες αποκλίσεις που παρουσίασαν το προ και μετά φόρων κέρδη της Τράπεζας, η Διεύθυνση της δεν ήταν σε θέση να τα γνωρίζει, «παρά μετά το τέλος του εξαμήνου», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, «τα προ της φορολογίας κέρδη παρουσιάζουν σημαντική μείωση (-35%) σε σχέση με την πρώτη εξαμηνία του 2002, και ακόμη μεγαλύτερη μείωση (-60,67%), συγκρινόμενα με τα ανάλογα κέρδη της πρώτης τριμηνίας του 2003». Εντούτοις, η σχετική έρευνα κατέδειξε «ότι το συνολικό ύψος των αποκλίσεων αυτών, λόγω της φύσεως τους, (αξιολόγηση αποπληρωμής δανειοδοτήσεων) δεν είχε γίνει γνωστό στη διεύθυνση της εταιρείας παρά μετά το τέλος του εξαμήνου». «Πέραν τούτου», συνεχίζει η ανακοίνωση «οι αποκλίσεις κερδών αυτής της τάξεως παρουσιάστηκαν λόγω ουσιαστικής αλλαγής στη μεθοδολογία αξιολόγησης και υπολογισμού των αναγνωριζομένων επισφαλών χρεών, η οποία επιβεβαιώθηκε από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου».

Ως γνωστό τα reviews των τραπεζών για τα επισφαλή δάνεια γίνονται μόνο δύο φορές το χρόνο, το Δεκέμβριο και τον Ιούνιο. Πριν γίνουν τα reviews είναι δύσκολο να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις για το ύψος των επισφαλών δανείων. «Το review για τα εξαμηνιαία ξεκίνησε τον Ιούλιο και μέχρι και τον Αύγουστο η εταιρεία δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι τα αποτελέσματα θα απέκλιναν από τα προηγούμενα» είπε στη StockWatch, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Μάριος Κληρίδης, που κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση. «Αυτό το εξακριβώσαμε και από τις σχετικές διαβεβαιώσεις που μας έδωσε η Κεντρική» πρόσθεσε.

Για τα ετήσια αποτελέσματα του 2002, που ανακοινώθηκαν στις 25.2.2003 η Τράπεζα εξέδωσε προειδοποίηση στις 10.2.2003. Για τα εξαμηνιαία δεν ακολουθήθηκε η ίδια πρακτική καθώς η Τράπεζα έκρινε ότι καλυπτόταν από τις δηλώσεις που έγιναν για βελτίωση των λειτουργικών κερδών.

Η έρευνα για το profit warning της BOC κρατήθηκε για δύο μήνες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας με αμφότερες πλευρές να αρνούνται να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την ύπαρξη της.

Η ανακοίνωση των συμπερασμάτων της έρευνας αποτελεί σημαντική διαφοροποίηση στη συνήθη πρακτική της ΕΚ να ανακοινώνει μόνο τις έρευνες που καταδεικνύουν σημαντικές παραβάσεις. «Στην περίπτωση αυτή κρίναμε ορθό να το ανακοινώσουμε γιατί είχε σχολιαστεί ευρέως το θέμα και επομένως απασχολούσε την κοινή γνώμη» ανέφερε ο κ. Κληρίδης.

Α.Ε.