You are here

EK: Ασήμαντα τα ποσά Zachs για τα μεγέθη της BOC

20/05/2003 08:08
«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκρινε ότι οι πιθανές απώλειες της Τράπεζας Κύπρου από την επένδυση στη Zachs δεν είναι σημαντικές σε σύγκριση με τα μεγέθη του Συγκροτήματος και για το λόγο αυτό δεν ζητήσαμε να γίνει σχετική ανακοίνωση».

Εξηγώντας τη διαδικασία που ακολούθησε η Επιτροπή, ο κ. Κληρίδης ανέφερε στη StockWatch ότι μετά από σχετικά δημοσιεύματα, η εποπτική αρχή ζήτησε αμέσως να ενημερωθεί από την Τράπεζα για την εν λόγω επένδυση. «Αφού λάβαμε όλες τις διευκρινίσεις που ζητήσαμε», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, «κρίναμε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει σχετική ενημέρωση των μετόχων γιατί το συγκεκριμένο ποσό δεν είναι σημαντικό για τις εργασίες και τα μεγέθη της Τράπεζας».

Η απόφαση πάρθηκε μετά από μελέτη των ισολογισμών και των προβλέψεων για επισφάλειες, σημείωσε ο κ. Κληρίδης, και αφού λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι η επένδυση δεν επηρεάζει σημαντικά τις ετήσιες εργασίες της Τράπεζας. «Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σημαντικό να βλέπουμε τα μεγέθη της εταιρείας και όχι απλά το ποσό», κατέληξε ο κ. Κληρίδης.

Τη Δευτέρα υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας είχε δηλώσει στη StockWatch ότι οι ζημιές από την εν λόγω επένδυση θα είναι μικρότερες των £7,5 εκ. και ότι σε αυτές περιλαμβάνονται και επισφαλή δάνεια που δόθηκαν στη Zachs. Μεγάλο μέρος των ζημιών από την επένδυση στην Ελλαδική εταιρεία πληροφορικής υπολογίστηκε στον λογαριασμό αποτελεσμάτων του 2002, ενώ ένα άλλο μέρος στα τριμηνιαία αποτελέσματα του 2003.

Τα καθαρά κέρδη του Συγκροτήματος το πρώτο τρίμηνο του 2003 ανήλθαν στα £6,1 εκ. έναντι £6,7 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα καθαρά έσοδα της Τράπεζας από τόκους παρουσίασαν μεγάλη αύξηση 15%.