You are here

Έπεσε στο Ανώτατο προσφυγή ASP κατά ΕΚ

04/08/2010 11:24
Απόρριψη της προσφυγής που κατέθεσαν οι εταιρείες του ομίλου Aspis, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Aspis Holdings (Advantage Capital) κατά απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο. Οι δύο εταιρείες είχαν προσφύγει κατά της απόφασης της ΕΚ να επιβάλει πρόστιμο €30 χιλ. (στην κάθε μία) για παράβαση του άρθρου 13 του περί Δημοσίων Προτάσεων Εξαγοράς Νόμου λόγω υποχρέωσης διατύπωσης δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της επενδυτικής Leda.

Στις 22.07.2010 το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την Προσφυγή των Εταιρειών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΚ, το Δικαστήριο αποφάσισε μεταξύ άλλων ότι η Επιτροπή τηρούσε άρτια πρακτικά που δίνουν μια πλήρη και καθαρή εικόνα των όσων έχουν λάβει χώρα ενώπιον της, ως είναι η υποχρέωση της ως διοικητικό όργανο. Περαιτέρω, δεν είναι απαραίτητο να καταγράφεται στα πρακτικά το περιεχόμενο της ενημέρωσης από τους λειτουργούς της Επιτροπής. Το άρθρο 24 του Ν.158(Ι)/1999 επιβάλει μόνο την καταγραφή των αποφάσεων που λαμβάνονται. Δεν υπάρχει νομοθετική ή νομολογιακή ανάγκη να καταγράφονται οι απόψεις ή η ενημέρωση που γίνεται από υπηρεσιακούς παράγοντες.

Αναφορικά με τον ισχυρισμό παραβίασης του άρθρου 30(2) του Συντάγματος (έλλειψη αμεροληψίας) το Δικαστήριο αποφάσισε ότι μια διοικητική αρχή δεν είναι Δικαστήριο και δεν υπάρχει παράβαση του άρθρου 30(2) του Συντάγματος. Περαιτέρω, δεν αποδείχτηκε οποιαδήποτε σύνδεση, ή δεσμός οποιουδήποτε των μελών της Επιτροπής με οποιοδήποτε παράγοντα της όλης διαδικασίας επομένως ο ισχυρισμός των Αιτητριών δεν μπορούσε να γίνει δεκτός.

Αναφορικά με τον ισχυρισμό παραβίασης του άρθρου 12 του Συντάγματος (παραβίαση κανόνων φυσικής δικαιοσύνης), το Δικαστήριο αναφέρθηκε στην υπόθεση E&G Electricplus Ltd –v- Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και διευκρίνισε ότι το διοικητικό πρόστιμο δεν αποτελεί ποινή, εντός της έννοιας του άρθρου 12 του Συντάγματος ώστε να γίνεται λόγος για πρόσαψη κατηγοριών ή απαγγελία ποινικού κατηγορητήριου. Το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται σε ιδιώτες που δεν συμμορφώνονται προς διοικητική νομοθεσία, τηρουμένης της αρχής της αναλογικότητας.

Γ.Χ.