You are here

Ενοποιούνται οι κεφαλαιαγορές εντός της ΕΕ

01/06/2004 16:55

· Ο Μ. Κληρίδης εξηγεί τις προοπτικές από μια ενοποίηση του χρηματοοικονομικού τομέα - τραπεζών, κεφαλαιαγοράς και ασφαλειών


Η αξιολόγηση της μέχρι τώρα προόδου που έχει επιτευχθεί στην προσπάθεια εξάλειψης όλων των εμποδίων προκειμένου να διακινείται ελεύθερα και διασυνοριακά, το χρήμα και το κεφάλαιο, με την ενοποίηση του χρηματοοικονομικού τομέα - τραπεζών, κεφαλαιαγοράς και ασφαλειών – είναι μεταξύ των θεμάτων που θα ασχοληθούν αύριο στη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN) οι αρμόδιοι υπουργοί των «25» μελών κρατών της ΕΕ. Η StockWatch ζήτησε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριο Κληρίδη, ο οποίος συμμετείχε τα τελευταία χρόνια σε πολλές συνεδρίες με τους ομολόγους του των 25 χωρών μελών, να εξηγήσει τι ακριβώς θα σημάνει αυτή η ενοποίηση του χρηματοοικονομικού τομέα, ειδικά σε θέματα κεφαλαιαγορών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι η ενοποίηση των νομοθεσιών δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ότι στόχος είναι η ενοποίηση των όλων των αγορών σε όλα τα επίπεδα σε μια και μόνη ενιαία αγορά. Όσον αφορά τη δημιουργία μιας κεφαλαιαγοράς, μεταξύ των στόχων που ήδη προωθούνται είναι και η δημιουργία ενός και μόνο πανευρωπαϊκού Ενημερωτικού Δελτίου (ΠΕΔ) όπου μπορεί να εκδίδεται στην Αγγλία αλλά με το ίδιο και μοναδικό ΠΕΔ, κεφάλαια ΕΠΕΥ (θα) μπορούν να αντλούνται και στην Κύπρο και στην Ελλάδα και στη Γαλλία κ.ο.κ. χωρίς άλλη έγκριση από τις κεφαλαιαγορές των χωρών αυτών. Το ίδιο θα ισχύει και με Αμοιβαία Κεφάλαια.

Η πλήρης εξάλειψη όλων των εμποδίων ώστε να διακινείται ελεύθερα το χρήμα και τα κεφάλαια, εντός της ΕΕ, πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης, ήταν άλλωστε και ο απώτερος στόχος της άρσης όλων των συναλλαγματικών περιορισμών στις χώρες μέλη της ΕΕ. Υπενθύμισε δε, πως η ΕΟΚ στα πρώτα βήματα επίτευξης αυτού του στόχου, είχε προχωρήσει σε μια κοινή αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, καταργώντας τους εισαγωγικούς δασμούς μεταξύ των χωρών μελών της, ενώ αργότερα προχώρησε σε καθορισμό ενιαίων επιπέδων ασφαλείας σε προϊόντα, όπως π.χ. παιγνίδια, αυτοκίνητα.

Στη συνεδρία του ECOFIN, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Λουξεμβούργο, την Κύπρο θα εκπροσωπήσει ο ΥΠΟΙΚ Μάκης Κεραυνός. Άλλα θέματα τα οποία θα απασχολήσουν τη συνάντηση του ECOFIN είναι:

- Η προετοιμασία της αναθεώρησης των Γενικών Κατευθύνσεων Οικονομικής Πολιτικής (Broad Economic Policy Guidelines) της ΕΕ. Το κείμενο θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί στις 17-18 Ιουνίου και όπου συμμετέχουν οι 25 αρχηγοί των κρατών μελών. Οι Γενικές Κατευθύνσεις Οικονομικής Πολιτικής αποτελούν σημαντικό κομμάτι της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ για τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής και δυναμικής οικονομίας μεταξύ των 25 χωρών μελών.
- Συζήτηση για την εφαρμογή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ολλανδία.
- Συζήτηση για την Οδηγία Φορολογίας των Αποταμιεύσεων και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμοδίων αρχών των Χωρών Μελών και των συμβαλλόμενων τρίτων χωρών.

Του Κυριάκου Κυριακίδη