You are here

Νομική μάχη για τον Λυκούργο

16/10/2002 21:22
Αύριο το Ναι ή το Όχι για την προσωποκράτηση του

Μετά από μία μαραθώνια ακροαματική διαδικασία ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας, που κράτησε συνολικά πέντε ώρες, ο δικαστής του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας Λεωνίδας Καλογήρου, επιφύλαξε για αύριο στις εννέα το πρωί την απόφαση του, κατά πόσο θα αποδεχθεί ή όχι το αίτημα της αστυνομίας για έκδοση οκταήμερης προσωποκράτησης του επιχειρηματία Λυκούργου Κυπριανού.

Ο δικαστής παρατήρησε ότι έπρεπε να μελετήσει την μακροσκελή μαρτυρία της εισαγγελικής αρχής αλλά και τα πολλά στοιχεία και επιχειρήματα που ήγειρε η υπεράσπιση.

Παρουσιάζοντας τον ύποπτο ενώπιον του δικαστηρίου με αίτημα την έκδοση διατάγματος οκταήμερης προσωποκράτησης, ο αναπληρωτής υπαστυνόμος Μάριος Κοντουρούσιης ανέφερε ότι διερευνάται υπόθεση συνωμοσίας για καταδολίευση εναντίον του Λυκούργου Κυπριανού και των εταιριών L.K GLOBAL SOFT COM και της L.K. GLOBALSOFT COM EASTERN EUROPE καθώς επίσης και εξασφάλιση άδειας από την Κεντρική Τράπεζα για εξαγωγή συναλλάγματος με ψευδείς παραστάσεις.

Η υπεράσπιση από τους Λουκή Παπαφιλίππου, Σπύρο Ευαγγέλου και Γιώργο Χριστοδούλου, αντίκρουσε τους ισχυρισμούς επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνωμοσία για καταδολίευση μεταξύ διευθυντή και εταιρίας και παρουσιάσθηκαν σχετικές αποφάσεις βρετανικών δικαστηρίων. Επίσης η υπεράσπιση υποστήριξε ότι ουδέποτε έγινε καταδολίευση με οποιονδήποτε και σημείωσε ότι οι καταγγελίες αφορούν ιδιωτική διαφορά και θα έπρεπε να κινηθούν πολιτικές αγωγές για την διεκδίκηση οποιωνδήποτε ποσών και όχι, όπως τονίσθηκε, να γίνει εργαλειακή χρήση της Νομικής Υπηρεσίας. Η υπεράσπιση αμφισβήτησε έντονα και τον ισχυρισμό ότι ο κ. Κυπριανού θα επηρεάσει τους μάρτυρες εφόσον εδώ και 12 περίπου μήνες ήταν γνωστό ότι ήταν σε εξέλιξη έρευνα εναντίον του ιδίου.

Για την κατηγορούσα αρχή εμφανίσθηκε η ανώτερος δικηγόρος της Δημοκρατίας, Μαρία Παμπαλή.

Στο μεταξύ, στον απόηχο της μεγάλης νομικής μάχης που διεξάγεται για τον επιχειρηματία κ. Λυκούργο Κυπριανού, ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της Βουλής Μάρκος Κυπριανού δήλωσε το απόγευμα ότι η Βουλή δεν θα ασχοληθεί με το θέμα της Globalsoft ενόσω όπως είπε είναι σε εξέλιξη η νομική διαδικασία. Είπε ακόμη ότι όταν η επιτροπή της βουλής ξεκίνησε την έρευνα στην Κεντρική Τράπεζα ήδη ο φάκελος της Globalsoft ήταν ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας.

Στο μεταξύ, το Χρηματιστήριο Αξιών αποφάσισε με τη σύμφωνο γνώμη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την συνέχιση της αναστολής διαπραγμάτευσης των τίτλων της Global.