You are here

Μ. Κληρίδης: Στο ΑΔ θα κριθεί το ποινικό πρόστιμο

10/02/2004 12:25

Πώς σχολιάζει στη StockWatch την πρωτόδικη απόφαση του Ανωτάτου για Γ. Χριστοφή


«Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Η πλήρης Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μόνον, θα ξεκαθαρίσει τελεσίδικα το θέμα της αρμοδιότητας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ως προς το συνταγματικό δικαίωμα επιβολής ή όχι ποινικών προστίμων». Αυτό δήλωσε στη StockWatch, ο Πρόεδρος της ΕΚ Μάριος Κληρίδης κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γιαννάκη Κωνσταντινίδη, να ακυρώσει ποινικό πρόστιμο ύψους £15.000 που η Επιτροπή επέβαλε στον Γιάννο Χριστοφή.

Δεν έχει εξουσία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για διάγνωση ποινικού αδικήματος και επιβολή ποινικού προστίμου, επεσήμανε ο Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γιαννάκης Κωνσταντινίδης, ακυρώνοντας ταυτόχρονα το πρόστιμο ύψους £15.000 που η Επιτροπή επέβαλε στο Γιάννο Χριστοφή.

Αποδεχόμενος την προσφυγή του κ. Χριστοφή κατά της επιβολής του πιο πάνω προστίμου, ο Δικαστής Κωνσταντινίδης τόνισε πως αν και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν είναι δικαστήριο εξοπλισμένο με δικαιοδοσία για διάγνωση ποινικής ευθύνης, εντούτοις ανέλαβε την εκδίκαση καταγγελιών για παράβαση των άρθρων 5(2) και 5(3) των περί Κατοχής, Χρήσης και Ανακοίνωσης Προνομιακών Εμπιστευτικών Πληροφοριών και περί Άλλων Συναφών Θεμάτων Νόμων του 1999 ως 2001.

Η EK θα εφεσιβάλει ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου σε πλήρη σύνθεση, τόσο τη συγκεκριμένη πρωτόδικη απόφαση, όσο και άλλες των οποίων η εκκρεμότητα θέτει εν αμφιβόλω τις εξουσίες της Κεφαλαιαγοράς. Στο μεταξύ, όπως σημείωσε ο Μάριος Κληρίδης, όταν πρωτοεγέρθη η αμφισβήτηση του δικαιώματος της Κεφαλαιαγοράς για επιβολή και του ποινικού προστίμου, η σχετική νομοθεσία τροποποιήθηκε με τρόπο κατά τον οποίο ενισχύθηκε σημαντικά (νομικά) η δικαιοδοσία της ΕΚ να επιβάλλει και ποινικά πρόστιμα.

Επομένως, πρόσθεσε, μετά την ψήφιση (καλοκαίρι 2002) της νέας τροποποίησης, με την οποία ξεκαθαρίζονται οι εξουσίες της ΕΚ για τα ποινικά και διοικητικά πρόστιμα, σε σχέση με την παλαιότερη νομοθεσία «την οποία κληρονομήσαμε» και με βάση την οποία επιβλήθηκε το σχετικό πρόστιμο στον κ. Γιάννο Χριστοφή, είναι πολύ πιθανόν για παραπτώματα που έγιναν μετά από την ημερομηνία αυτή, η Κεφαλαιαγορά να έχει πλέον το δικαίωμα να επιβάλλει και ποινικά πρόστιμα.

Ωστόσο, υπογράμμισε, και αυτή η νέα νομοθεσία θα πρέπει να εκδικαστεί ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου, σε κάποια φάση, προκειμένου να είμαστε απόλυτα κατοχυρωμένοι.

Η τελευταία γραμμή άμυνας...

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η «τελευταία γραμμή άμυνας» είναι η αποποινικοποίηση των προστίμων που επιβάλλει η Επιτροπή και να παραμείνει μόνο το διοικητικό πρόστιμο. Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, ο Μάριος Κληρίδης διευκρινίζει πως σύμφωνα με τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, ανεξαρτήτως αν μια Επιτροπή έχει ποινικές διαδικασίες περί κατοχής και χρήσης εξωτερικής πληροφόρησης (προνομιακών εμπιστευτικών πληροφοριών) κ.ο.κ. θα πρέπει να μπορεί να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα.

«Επομένως εάν για οποιοδήποτε συνταγματικό κώλυμα, η πλήρης Ολομέλεια του ΑΔ αποφανθεί ότι δεν έχουμε δικαίωμα για επιβολή και διοικητικού και ποινικού προστίμου», σημείωσε, «τότε θα αποσυρθεί (διαγραφεί) το ποινικό μέρος».

Ερωτηθείς από τη StockWatch τι θα συμβεί σε περίπτωση κατά την οποία, «χαθεί η μάχη» και στην πλήρη Ολομέλεια του ΑΔ για τα πρόστιμα σε ποινικές υποθέσεις, ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως όλα τα παραπτώματα που αφορούν την περίοδο 1999 και μετά θα πρέπει να επανεξεταστούν με το νέο φακό, γεγονός «που κάνει τη δουλειά μας πολύ πιο δύσκολη».

Η πρωτόδικη απόφαση του Ανωτάτου

Σύμφωνα με το Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γιαννάκη Κωνσταντινίδη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει εξουσία για διάγνωση ποινικού αδικήματος και επιβολή ποινικού προστίμου.

Αποδεχόμενος την προσφυγή του κ. Χριστοφή κατά της επιβολής του πιο πάνω προστίμου, ακυρώνοντας ταυτόχρονα το πρόστιμο ύψους £15.000, τόνισε πως αν και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν είναι δικαστήριο εξοπλισμένο με δικαιοδοσία για διάγνωση ποινικής ευθύνης, εντούτοις ανέλαβε την εκδίκαση καταγγελιών για παράβαση των σχετικών άρθρων περί Κατοχής, Χρήσης και Ανακοίνωσης Προνομιακών Εμπιστευτικών Πληροφοριών και περί Άλλων Συναφών Θεμάτων Νόμων του 1999 ως 2001.

Με τα πιο πάνω άρθρα απαγορεύεται στον κάτοχο προνομιακής εμπιστευτικής πληροφορίας να:

α) Προτρέπει ή να διευκολύνει τρίτο πρόσωπο ή να συνιστά σε τρίτο άτομο, συναλλαγή σε κινητές αξίες των οποίων η τιμή δύναται ουσιωδώς να επηρεαστεί από την πληροφορία αυτή, ανεξάρτητα αν το άλλο πρόσωπο γνωρίζει το γεγονός.
β) Ανακοινώνει σε τρίτο την πληροφορία αυτή, εκτός από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η ανακοίνωση της συγκεκριμένης πληροφορίας γίνεται μέσα στα συνήθη πλαίσια της άσκησης της εργασίας, του επαγγέλματος ή των καθηκόντων του.

Παράβαση αυτών των διατάξεων όπως ορίζεται ρητώς, προστίθεται στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, συνιστά ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι επτά χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι £50.000.

Αποδεχόμενος την προσφυγή και ακυρώνοντας την επιβολή του προστίμου στον αιτητή, ο Δικαστής Κωνσταντινίδης υπέδειξε ότι η Νομοθεσία αποδίδει εξουσία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για επιβολή μόνο διοικητικού προστίμου ύψους μέχρι £100.000 και σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης ύψους μέχρι £200.000, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Η δικαιοδοσία της Επιτροπής για επιβολή διοικητικού προστίμου περιορίζεται στο Νόμο περί Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και στους εκδιδόμενους κανονισμούς της Νομοθεσίας αυτής, στις αποφάσεις της Επιτροπής.

Με βάση τα άρθρα 5(2) και 5(3) των περί Κατοχής, Χρήσης και Ανακοίνωσης Προνομιακών Εμπιστευτικών Πληροφοριών και περί Άλλων Συναφών Θεμάτων Νόμων του 1999 ως 2001, απαγορεύεται στον κάτοχο προνομιακής εμπιστευτικής πληροφορίας να:

α) Προτρέπει ή να διευκολύνει τρίτο πρόσωπο ή να συνιστά σε τρίτο άτομο, συναλλαγή σε κινητές αξίες των οποίων η τιμή δύναται ουσιωδώς να επηρεαστεί από την πληροφορία αυτή, ανεξάρτητα αν το άλλο πρόσωπο γνωρίζει το γεγονός.
β) Ανακοινώνει σε τρίτο την πληροφορία αυτή, εκτός από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η ανακοίνωση της συγκεκριμένης πληροφορίας γίνεται μέσα στα συνήθη πλαίσια της άσκησης της εργασίας, του επαγγέλματος ή των καθηκόντων του. Παράβαση αυτών των διατάξεων όπως ορίζεται ρητώς, προστίθεται στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, συνιστά ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι επτά χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι £50.000.

Του Κυριάκου Κυριακίδη