You are here

Επανέρχεται ευρωπαϊκά ο «αέρας» στο ΧΑΚ

08/09/2003 11:16
Θα κάνει και πάλι την εμφάνιση του ο «αέρας» στο κυπριακό χρηματιστήριο. Αυτή τη φορά όμως, οι αγορές μετοχών δεν θα είναι του «αέρα» αλλά με βάση τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία. Όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης, η Επιτροπή θα είναι έτοιμη πριν το τέλος του χρόνου να δεχθεί τις αιτήσεις των ΕΠΕΥ που ενδιαφέρονται να λάβουν άδεια για να δανείζουν χρήματα για αγορά μετοχών με τη μέθοδο του «αέρα» και να εξετάσει κατά πόσον οι ενδιαφερόμενες ΕΠΕΥ διαθέτουν τους μηχανισμούς αξιολόγησης της φερεγγυότητας του κάθε επενδυτή που θα αιτείται το συγκεκριμένο τρόπο δανεισμού.

Η αγορά μετοχών με τη μέθοδο του «αέρα» θα αρχίσει να εφαρμόζεται για πρώτη φορά στις κυπριακές ΕΠΕΥ (Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών) την 1η Ιανουαρίου 2004, με βάση τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία για το δείκτη κεφαλαιουχικής επάρκειας των ΕΠΕΥ και των τραπεζών, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή στην Κύπρο με την έναρξη του νέου έτους.

Αιτήσεις ΕΠΕ προς ΕΚ

Όπως ανέφερε ο κ. Κληρίδης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαγορεύει σήμερα σε μια ΕΠΕΥ να δανείζει «αέρα» γιατί δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή η ευρωπαϊκή οδηγία για το δείκτη κεφαλαιουχικής επάρκειας, η οποία εξετάζει τον κίνδυνο να χαθούν κεφάλαια από δανεισμό, συναλλάγματα, μετοχές και άλλα. «Όταν αρχίσει να υπολογίζεται ο συγκεκριμένος δείκτης τότε θα δικαιούνται οι ΕΠΕΥ να κάνουν αιτήσεις με δεδομένο ότι διαθέτουν τόσο τα απαραίτητα κεφάλαια για να στηρίξουν ένα δανεισμό όσο και τους κατάλληλους μηχανισμούς, με τους οποίους θα ελέγχουν το ρίσκο που θα λαμβάνουν», είπε ο κ. Κληρίδης.

Εγγυητές και υποθήκες

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της εποπτικής αρχής «με το λεγόμενο δανεισμό ''αέρα'' η ΕΠΕΥ θα πληρώνει για την αγορά των μετοχών ενός πελάτη της, ο οποίος θα καλείται στη συνέχεια να ξοφλήσει το δανεισμό αυτό μετά από ένα χρονικό διάστημα με βάση τη συμφωνία που θα συνάψει με την ΕΠΕΥ». Πρόσθεσε ακόμη ότι ο δανεισμός χρημάτων από τις ΕΠΕΥ θα γίνεται με τον τρόπο που γίνεται δανεισμός χρημάτων από τις τράπεζες, προσθέτοντας ότι οι ΕΠΕΥ θα έχουν τη δυνατότητα να βάζουν εγγυητές ή υποθήκη τις μετοχές και άλλα πριν δανείσουν χρήματα.

Αφού σημείωσε ότι οι τράπεζες έχουν εφαρμόσει τον ευρωπαϊκό δείκτη κεφαλαιουχικής επάρκειας που ισχύει στην ΕΕ από την αρχή του 2003, ο κ. Κληρίδης διευκρίνισε ότι ο δανεισμός αυτός θα πρέπει να εποπτεύεται τόσο από την ίδια την ΕΠΕΥ όσο και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.