You are here

Profit warnings: Προκαταρκτικός κατάλογος ΕΚ

16/10/2002 12:38
Δηλώσεις Μ. Κληρίδη στη “SW” για τη πορεία των ερευνών

Στην ουσία της διαδικασίας εξέτασης, των εισηγμένων Εταιρειών οι οποίες δεν εξέδωσαν profit warnings για τυχόν αποκλίσεις των αποτελεσμάτων τους κατά το πρώτο 6μηνο του 2002, από προηγούμενα ανακοινωθέντα αποτελέσματα, εισέρχεται πλέον η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Όπως δήλωσαν στη Stockwatch, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Εποπτικής Αρχής, Μάριος Κληρίδης και Άκης Χατζηπιερής αντίστοιχα, έχει ετοιμασθεί ο προκαταρκτικός κατάλογος, ύστερα από σχετική έρευνα, μέσα από τον οποίο θα εξετασθούν τα οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών ούτως ώστε να διαπιστωθεί ποίες εισηγμένες: Πρώτον, δεν εξέδωσαν profit warnings, δεύτερον, ποίες από αυτές όφειλαν να εκδώσουν και γιατί και τρίτον, ο βαθμός απόκλισης των αποτελεσμάτων από προηγούμενα ανακοινωθέντα αποτελέσματα. Ο κ. Κληρίδης διευκρίνισε αναφερόμενος στο τρίτο σημείο, ότι αν ο βαθμός απόκλισης ήταν μικρός ή αμελητέος δεν εξυπακούει και την επιβολή προστίμου στις συγκεκριμένες εταιρείες.

Μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης της διαδικασίας και την οριστικοποίηση του καταλόγου, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚ, θα κληθούν σε απολογία οι υπό κατηγορία εισηγμένες εταιρείες και αναλόγως, στη συνέχεια η Κεφαλαιαγορά θα προχωρήσει στην επιβολή των (διοικητικών) προστίμων.

Ο κ. Κληρίδης, επανέλαβε στη «SW» ότι η Επιτροπή έχει προειδοποιήσει τους εκδότες από τον περασμένο Απρίλη ότι πρέπει να εκδίδουν profit warnings, αλλά εκ πρώτης όψεως ελάχιστες φαίνεται να έχουν προειδοποιήσει για τα αποτελέσματα εξαμήνου τους. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι δημόσιες εταιρείες πρέπει να προειδοποιούν για πιθανές αποκλίσεις από τα προηγούμενα ανακοινωθέντα αποτελέσματα πριν τη λήξη του εξαμήνου και όχι ένα μήνα μετά, ούτως ώστε οι επενδυτές να έχουν την καλύτερη δυνατή ενημέρωση.

Σημείωσε ακόμη, ότι οι εισηγμένες οφείλουν να ανακοινώνουν όχι μόνο τις αποκλίσεις προς τα κάτω αλλά και προς τα πάνω, ιδίως όταν αυτές αναμένεται να είναι ουσιώδεις.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από τις 145 εισηγμένες εταιρείες μόνο οι 14 εξέδωσαν προειδοποιήσεις για τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2002, εκ των οποίων μόνο μία, η Universal Bank, το έπραξε εμπρόθεσμα.

Του Κυριάκου Κυριακίδη