You are here

Άκαμπτοι εμφανίζονται οι κοινωνικοί εταίροι για επένδυση μέρους του αποθεματικού του ΤΚΑ - Ενδιαφέρουσα παρέμβαση του αναλογιστή

29/06/2001 10:54
Σοβαρές διαφωνίες ανέκυψαν μεταξύ των κοινωνικών εταίρων κατά τη χθεσινή παρουσίαση των εισηγήσεων του αναλογιστή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για τη λήψη μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διατύπωσαν και σοβαρές επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο της επένδυσης μέρους του αποθεματικού του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων στο ΧΑΚ.

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, εκφράζοντας τις απόψεις όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων δήλωσε ότι οι καταθέσεις των εργαζομένων στο ΤΚΑ δεν πρέπει να τεθούν ποτέ εν κινδύνω - κατά την έκφραση του -και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση οποιοδήποτε βήμα κάνει στην κατεύθυνση της επένδυσης των αποθεματικών του ταμείου εκτός των παραδοσιακών μεθόδων, έχει υποχρέωση να διασφαλίσει απόλυτα την απόδοση αυτής της επένδυσης βάσει της απόδοσης που απολαμβάνει σήμερα το ΤΚΑ από τα κυβερνητικά χρεόγραφα και από τις καταθέσεις στις εμπορικές τράπεζες.

Πέραν των τοποθετήσεων αυτών ο γενικός γραμματέας της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους, με κατηγορηματικό τρόπο ανέφερε ότι η οργάνωση του έχει την άποψη ότι στα επόμενα πέντε χρόνια δεν πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια επένδυσης μέρους του αποθεματικού του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων στο ΧΑΚ.

Ωστόσο, ο αναλογιστής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας Μάικλ Σισιόν, στην τρίωρη
παρουσίαση του για την εξεύρεση τρόπων ώστε το ΤΚΑ να καταστεί πιο βιώσιμο και πιο αποδοτικό, τόνισε την ανάγκη όπως χωρίς άλλη καθυστέρηση, μέρος του αποθεματικού του ταμείου σταδιακά και ιδιαίτερα προσεκτικά να επενδύεται και στον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Σισιόν δεν απέκλεισε και την επένδυση στο ΧΑΚ ,αλλά σύμφωνα με ελεγμένες πληροφορίες της STOCKWATCH ο αναλογιστής, επεσήμανε στους κοινωνικούς εταίρους ότι αν υπάρξει βούληση για επενδύσεις σε κινητές αξίες, αυτό μπορεί να προωθηθεί πρώτα με σοβαρές
επιλογές τίτλων από ξένα ώριμα και δοκιμασμένα χρηματιστήρια...