You are here

White Knight - SFS: Ποια σημεία πονοκεφαλιάζουν το ΧΑΚ...

23/10/2002 18:14
Αύριο καθοριστική συνεδρία για το μέλλον της συγχώνευσης
Αποκαλυπτικές πληροφορίες της «SW»


Αύριο Πέμπτη και σε δεύτερη κατά συνέχεια συνεδρία, το Συμβούλιο του ΧΑΚ θα εξετάσει το ενημερωτικό δελτίο για εισαγωγή των νέων μετοχών που προκύπτουν από την πρόταση συγχώνευσης των ομίλων SFS και White Knight Holdings Ltd. Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί καταγράφονται τα «προβλήματα» που πονοκεφαλιάζουν το Συμβούλιο σε μια υπόθεση που χαρακτηρίζεται ως «πολύπλοκη», καθώς και το τι έγινε στην συνεδρία της περασμένης Πέμπτης.

Σύμφωνα με έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες της Stockwatch, και η αυριανή συνεδρία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα αυτό, καθώς πρόθεση του Συμβουλίου είναι η λήξη της εκκρεμότητας που άρχισε και πάλιν να προσλαμβάνει διαστάσεις με αναφορές σε ΜΜΕ, αλλά και προκαλεί σχόλια από τα μέλη της Νομοθετικής εξουσίας. Χαρακτηριστικά, οι ίδιοι κύκλοι, αναφέρθηκαν στις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Χρίστου Πουργουρίδη, ο οποίος κάλεσε το Συμβούλιο να εξετάσει τη σχετική αίτηση «με την μεγαλύτερη δυνατή προσοχή» και με μοναδικό στόχο μόνον «να προστατεύσουν τα συμφέροντα των μικροεπενδυτών που είναι μερικές εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες και όχι θα συμφέροντα των μεγαλομετόχων».

Ωστόσο, χρηματιστηριακοί κύκλοι εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσον το θέμα θα λήξει «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο» καθώς η εξέταση της υπόθεσης παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και χαρακτηρίζεται ως πολύπλοκη. (Το ενημερωτικό δελτίο κατατέθηκε στο ΧΑΚ στις 20 Μαΐου 2002).

Όπως πληροφορείται η «SW» η πολυπλοκότητα της υπόθεσης έγκειται σε δύο στοιχεία: Πρώτον, στο γεγονός της τελευταίας νομοθεσίας για επιστροφή Χρημάτων σε Επενδυτές, με την οποία «φωτογραφίζεται» η περίπτωση SFS και White Knight. «Θα ληφθεί οπωσδήποτε υπόψη η σχετική Νομοθεσία» επεσήμαναν χαρακτηριστικά στη «SW» οι ίδιοι κύκλοι. Δεύτερον, η White Knight Holdings Ltd αποτελείται από αριθμό εταιρειών, η κάθε μια από τις οποίες έχει τη δική της ιδιαιτερότητα. (π.χ. ξενοδοχεία, εστιατόρια, μετοχές, γη) Πάντως, από τα £112 εκατ. που είναι το εκδοθέν μετοχικό κεφάλαιο της White Knight, η SFS και οι συνδεδεμένες με αυτήν εταιρείες, καθώς και οι Directors κατέχουν το 58% του κεφαλαίου.

Ενδεικτικό, των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το Συμβούλιο είναι και το γεγονός ότι η συνεδρία της προηγούμενης Πέμπτης, αναλώθηκε αποκλειστικά και μόνον επί της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί για την εξέταση της σχετικής αίτησης αύριο Πέμπτη. Καθορίστηκαν ένα προς ένα όλα τα θέματα, που την αφορούν και απορρέουν από το ενημερωτικό δελτίο και αποφασίστηκε ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσει στην εξέταση των θεμάτων αυτών.

Πουργουρίδης: Στην έρευνα και η White Knight

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Χρίστος Πουργουρίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι δεν πρόκειται στα πλαίσια της β’ φάσης των ερευνών της βουλής για το ΧΑΚ, να εξεταστεί το θέμα της επιστροφής χρημάτων σε επενδυτές από τη συγκεκριμένη εταιρεία διότι, όπως είπε, «ο κοινοβουλευτικός έλεγχος ασχολείται με άλλα θέματα που αφορούν το ΧΑΚ».

Ωστόσο, ο κ. Πουργουρίδης τόνισε ότι το κεφάλαιο White Knight θα εξεταστεί από τις Επιτροπές Ελέγχου και Οικονομικών καθώς, όπως ανέφερε, «η εταιρία White Knight είναι μια από τις μεγάλες εταιρείες που εισπράξει πάρα πολλά χρήματα από το κυπριακό λαό».

Η Stockwatch επικοινώνησε με τον Πρόεδρο / Διευθύνων Σύμβουλο της Sharelink Financial Services Χριστόδουλο Έλληνα, ο οποίος όμως δεν θέλησε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο τόσο για τις δηλώσεις Πουργουρίδη, όσο και για το γεγονός της εξέτασης από το Συμβούλιο του ενημερωτικού δελτίου για εισαγωγή των νέων μετοχών που προκύπτουν από την πρόταση συγχώνευσης των ομίλων SFS και White Knight Holdings Ltd.

Του Κυριάκου Κυριακίδη