You are here

Διαγραφή φορολογικών χρεών λόγω ΧΑΚ

29/03/2004 11:38
Λύνονται τα «χέρια» του ΤΕΠ και ταυτόχρονα ανακουφίζονται δεκάδες επενδυτές, που χρωστούν λόγω συναλλαγών στο ΧΑΚ το 1999 συνολικά πολλά εκατομμύρια λίρες στο Φόρο Εισοδήματος. Παράλληλα αναμένεται να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία εκατομμύρια λίρες ως αποτέλεσμα σχετικής τροποποίησης της νομοθεσίας με την οποία παρέχεται η δυνατότητα διακριτικής ευχέρειας στο διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων για διακανονισμό οφειλόμενων φορολογικών χρεών. Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, η σχετική πρόνοια συζητήθηκε σε πρόσφατη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών, Μάρκου Κυπριανού, και του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών, Άριστου Χρυσοστόμου, κατά την οποία ο πρώτος επανέλαβε την κατηγορηματική διαφωνία της κυβέρνησης για συμψηφισμό των κερδοζημιών από συναλλαγές στο ΧΑΚ το 1999. Η πρόνοια εμπίπτει, δε, στο πλαίσιο των ευρύτερων τροποποιήσεων στην νομοθεσία για πάταξη της φοροδιαφυγής.

Με σχετική εισήγηση στη Βουλή προτείνεται η τροποποίηση του «περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων, Νόμου του 2003» με την οποία παρέχεται η δυνατότητα, κατόπιν έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου, διακριτικής ευχέρειας στο διευθυντή του ΤΕΠ είτε για διαγραφή οφειλόμενων χρεών είτε για διακανονισμό (σ.σ. προς εξόφληση μικρότερου ποσού) εκεί όπου ο οφειλέτης δεν μπορεί, λόγω «ειδικών περιστάσεων», να καταβάλει ολόκληρο το ποσό που ο Φόρος Εισοδήματος τον έχει χρεώσει.

Η προτεινόμενη αυτή ρύθμιση αποτελεί τη μόνη προσφερόμενη και ενδεικνυόμενη, υπό τις περιστάσεις, «εναλλακτική και συμβιβαστική πρόταση/διέξοδο» σύμφωνα με πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους προσκείμενους στην κυβέρνηση, στο αίτημα για συμψηφισμό των κερδοζημιών από συναλλαγές στο ΧΑΚ το 1999 και μετέπειτα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία οι αποφάσεις για το ύψος του οφειλόμενου φορολογικού χρέους είναι τελεσίδικες και τα «χέρια του ΤΕΠ είναι δεμένα» αφού δεν προσφέρεται καμία διακριτική ευχέρεια για διακανονισμό φορολογικών χρεών, με αποτέλεσμα τα χρέη στο Φόρο Εισοδήματος πολλών επενδυτών να έχουν ανέλθει σε πολύ μεγάλα ύψη λόγω των τόκων και των προστίμων που προβλέπονται από άλλες νομοθεσίες και πολλές τέτοιες υποθέσεις με αφετηρία συναλλαγές στο ΧΑΚ του 1999 να είναι σε εκκρεμότητα.

Με την υφιστάμενη νομοθεσία για να χαριστούν φόροι πρέπει ο οφειλέτης να είναι πένης, δηλαδή πάμπτωχος.

Η τροποποίηση...

Σύμφωνα με την προτεινόμενη τροποποίηση του βασικού νόμου «το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να εκδίδει κανονισμούς με βάση τους οποίους να καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες το Υπουργικό Συμβούλιο να έχει εξουσία να εγκρίνει πρόταση από το διευθυντή (ΤΕΠ) η οποία υποβάλλεται μέσω του ΥΠΟΙΚ, για διαγραφή οφειλόμενων φορολογικών χρεών τα οποία, λόγω των περιστάσεων του οφειλέτη, δεν μπορούν να εισπραχθούν».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων αναμένεται πως με την υιοθέτηση της σχετικής ρύθμισης θα κλείσουν πολλοί φορολογικοί φάκελοι που εκκρεμούν εδώ και πολύ καιρό, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας πολλών φορολογουμένων να αποπληρώσουν στο σύνολό τους όλα τα χρέη με τα οποία το τμήμα έχει καθορίσει. Εκτιμάται ακόμη πως φορολογούμενοι οι οποίοι αδυνατούν πλήρως, λόγω ειδικών περιστάσεων (συνταξιούχοι χωρίς οικονομικές δυνατότητες και καμία ακίνητη περιουσία), θα ανακουφισθούν με τη διαγραφή των χρεών τους. Παράλληλα, λόγω της διακριτικής ευχέρειας για διακανονισμό, το τμήμα εκτιμά πως θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία πολλά εκατομμύρια λίρες.

Του Κυριάκου Κυριακίδη