You are here

Στον ΥΠΟΙΚ η εξουσία για διαγραφή χρεών

29/03/2004 16:55
Χωρίς κανένα πρόβλημα θα προωθηθεί η τροποποίηση της νομοθεσίας, με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα στον Υπουργό Οικονομικών, μετά από τεκμηριωμένη έκθεση του διευθυντή του ΤΕΠ και κατόπιν έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου, είτε για διαγραφή οφειλόμενων χρεών είτε για διακανονισμό, όσον αφορά οφειλόμενα χρέη στο Φόρο Εισοδήματος. Τη σχετική είδηση της StockWatch, επιβεβαίωσε μετά την συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ο πρόεδρος της Άριστος Χρυσοστόμου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η ρύθμιση αφορά και τα χρέη προς το Φόρο Εισοδήματος από συναλλαγές στο ΧΑΚ το 1999.

«Δεν υπήρξε καμία ένσταση (στη σημερινή συνεδρίαση) και η σχετική τροποποίηση θα προωθηθεί κανονικά», τόνισε ο κ. Χρυσοστόμου, ενώ όπως έγραψε νωρίτερα StockWatch, σύμφωνα με την πρόνοια πέραν της διαγραφής ο ΥΠΟΙΚ θα μπορεί να προχωρά σε διακανονισμό μέσω του ΤΕΠ (σ.σ. προς εξόφληση μικρότερου ποσού) εκεί όπου ο οφειλέτης δεν μπορεί, λόγω «ειδικών περιστάσεων», να καταβάλει ολόκληρο το ποσό που ο Φόρος Εισοδήματος τον έχει χρεώσει.

Η προτεινόμενη αυτή ρύθμιση αποτελεί τη μόνη προσφερόμενη και ενδεικνυόμενη, υπό τις περιστάσεις, «εναλλακτική και συμβιβαστική πρόταση/διέξοδο» σύμφωνα με πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους προσκείμενους στην κυβέρνηση, στο αίτημα για συμψηφισμό των κερδοζημιών από συναλλαγές στο ΧΑΚ το 1999 και μετέπειτα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία οι αποφάσεις για το ύψος του οφειλόμενου φορολογικού χρέους είναι τελεσίδικες και τα «χέρια του ΤΕΠ είναι δεμένα» αφού δεν προσφέρεται καμία διακριτική ευχέρεια για διακανονισμό φορολογικών χρεών, με αποτέλεσμα τα χρέη στο Φόρο Εισοδήματος πολλών επενδυτών να έχουν ανέλθει σε πολύ μεγάλα ύψη λόγω των τόκων και των προστίμων που προβλέπονται από άλλες νομοθεσίες και πολλές τέτοιες υποθέσεις με αφετηρία συναλλαγές στο ΧΑΚ του 1999 να είναι σε εκκρεμότητα.

Με την υφιστάμενη νομοθεσία για να χαριστούν φόροι πρέπει οι οφειλέτες να είναι πένηδες, δηλαδή πάμπτωχοι ή πτωχεύσαντες.

Του Κυριάκου Κυριακίδη