You are here

Οργή Αλεξάκη για την ανακοίνωση του ΧΑΚ

26/10/2002 00:02
«Περιέχει ανακρίβειες» δηλώνει στη «SW»

Έπεται επιστολή…


Επιστολή με την οποία θα αποκαθιστά την αλήθεια γύρω από τα πραγματικά γεγονότα για την συνεργασία Αθήνας – Κωνσταντινούπολης – Ισραήλ, αποστέλλει την ερχόμενη Τρίτη στο ΧΑΚ, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Παναγιώτης Αλεξάκης.

Μιλώντας στη StockWatch, ο κ. Αλεξάκης εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια και δυσφορία του για το περιεχόμενο της σημερινής ανακοίνωσης του κυπριακού Χρηματιστηρίου, η οποία περιέχει σύμφωνα με τον ίδιο «ανακρίβειες».

Οι διεργασίες για τη δημιουργία του κοινού δείκτη Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ προχωρούν κανονικά, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΧΑΑ, για να διευκρινίσει ότι η πρόσφατη εξέλιξη με το τουρκικό χρηματιστήριο ήταν γνωστή - και το ΧΑΚ ενημερωμένο από τον ίδιο για την κάθε εξέλιξη – και πως καμία σχέση δεν έχει με τη δημιουργία του Μεσογειακού δείκτη (FTSE/Med100) όπως – λανθασμένα σημείωσε ο κ. Αλεξάκης - αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΧΑΚ. Εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της Σοφοκλέους με όλες τις γεωγραφικά περιφερειακές αγορές όπως π.χ. τα Σκόπια, η Βουλγαρία, η Κωνσταντινούπολη. Σε καμιά περίπτωση, συνέχισε, δεν έχει σχέση με την ισχυρή και ισχύουσα δέσμευση της Ελλάδας για κοινή, με την Κύπρο πορεία, στην ανάπτυξη συνεργασιών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, ο κ. Αλεξάκης διέψευσε κατηγορηματικά τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» σχετικό απόσπασμα της σημερινής ανακοίνωσης του ΧΑΚ το οποίο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Αλεξάκης: «ενημέρωσε το ΧΑΚ ότι σε συνάντηση των τριών άλλων Χρηματιστηρίων που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έθεσε όρο ότι δεν μπορεί να συμμετέχει σε οποιοδήποτε Δείκτη στον οποίο συμμετέχει και η Κύπρος και εισηγήθηκε τη δημιουργία Δείκτη μεταξύ των υπόλοιπων τριών χωρών, εισήγηση την οποία αποδέχτηκαν τα Χρηματιστήρια Αθηνών και Ισραήλ, για τη δημιουργία κοινού Δείκτη και κοινής πλατφόρμας διαπραγμάτευσης».

Με θίγει βάναυσα προσωπικά, τόνισε στη «SW» εμφανώς στεναχωρημένος ο πρόεδρος του ΧΑΑ, «να αφήνονται έστω και υπονοούμενα ότι θα έθετα σε δεύτερη μοίρα τα συμφέροντα της Κύπρου και θα προτιμούσα την Τουρκία έναντι της Κύπρου»

Αυτό το οποίο έγινε στην πραγματικότητα, πρόσθεσε ο κ. Αλεξάκης, είναι ότι υπογράφηκε μια συνεργασία με το τουρκικό χρηματιστήριο για «εκτέλεση σταυροειδών συναλλαγών μεταξύ των μελών των Χρηματιστηρίων», ενώ το αίτημα για κατάρτιση κοινού δείκτη – το οποίο δεν προχώρησε τώρα – έθεσαν χρηματιστές.

Του Κυριάκου Κυριακίδη