You are here

Αποϋλοποίηση: Καιρός συμβιβασμών με το ΧΑΚ και όχι αντιπαραθέσεων δηλώνουν οι χρηματιστές

27/06/2001 17:13
Προς επίλυση βαίνει η διαφορά που προέκυψε μεταξύ του ΧΑΚ και των χρηματιστών αναφορικά με το κόστος που θα επιβαρυνθούν για την αποϋλοποίηση αφού τα μέλη του Συνδέσμου Μελών ΧΑΚ δηλώνουν έτοιμα να συζητήσουν συμβιβαστικές λύσεις θέτοντας πάνω από όλα το συμφέρον του χρηματιστηριακού θεσμού. Σχολιάζοντας το θέμα που προέκυψε, ο Χριστόδουλος Έλληνας, ο Σταύρος Αγρότης, και ο Γιάννος Αθηαινίτης, δηλαδή ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, και το μέλος του Συνδέσμου Μελών ΧΑΚ δήλωσαν σήμερα στη Stockwatch ότι δεν είναι καιρός για αντιπαραθέσεις αλλά καιρός συμβιβασμών τονίζοντας παράλληλα ότι για την ανάπτυξη του χρηματιστηριακού θεσμού θα πρέπει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να παρακαθίσουν σε συζήτηση.

Παράλληλα, τα τρία στελέχη του συνδέσμου επισημαίνουν ότι οι εισηγήσεις τους μπορεί να είναι επωφελείς και για τις δύο πλευρές. «Το πρόβλημα του ΧΑΚ είναι ότι λειτουργεί κάτω από την φιλοσοφία ‘μην εμπιστεύεστε τους χρηματιστές’ με αποτέλεσμα παρά την πορεία εκσυγχρονισμού του, να θέτονται νέοι όροι γραφειοκρατίας στις διαδικαστικές εργασίες», είπε στη Stockwatch ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Χρηματιστών κ. Σταύρος Αγρότης.

Ο κ. Αγρότης τόνισε ότι εκτός από το θέμα της επιβολής νέων τελών, υπάρχει ένα σοβαρό σημείο, το οποίο πρέπει και θα ζητηθεί να διευκρινιστεί σε αυριανή συνάντηση Χρηματιστών-ΧΑΚ. Το σημείο αυτό αφορά την πιστοποίηση γνησιότητας υπογραφής σε οποιαδήποτε πράξη γίνεται από τους χρηματιστές και εγείρει ερωτηματικά στο κατά πόσον έχει εμπιστοσύνη το ΧΑΚ στα μέλη του ή όχι.

Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Χρηματιστών, τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το χρηματιστήριο θα μετακινηθεί πιο κοντά στην θέση των μελών του και αυτό θα αποβεί προς όφελος όλων όσων εμπλέκονται με το θεσμό του χρηματιστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα Χρηματιστές και Δημόσιες Εταιρείες πήραν από το ΧΑΚ τα προτεινόμενα νέα τέλη που το χρηματιστήριο προτίθεται να επιβάλλει σε Δημόσιες Εταιρείες, Χρηματιστές και επενδυτές που θα εμπλακούν στην λειτουργία του κεντρικού μητρώου και αποθετηρίου. Οι αντιδράσεις από τα μέλη του ΧΑΚ ήταν άμεσες, κοινοποιήθηκαν στις Αρχές του ΧΑΚ χθες το πρωί ενώ αύριο αναμένεται να τοποθετηθούν ενώπιον του Συμβουλίου προς συζήτηση. Αύριο Πέμπτη 28 Ιουνίου στις 8.30 το πρωί, Χρηματιστές και ΧΑΚ θα έχουν νέα συνάντηση η οποία θα εστιαστεί στο τι συνεπάγεται η αποϋλοποίηση ενώ θα δοθούν διευκρινίσεις για τις διαδικαστικές εργασίες που εμπερικλείει. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Χρηματιστές είχαν την περασμένη Δευτέρα μία άτυπη ενημέρωση για την αποϋλοποίηση και για το λόγο αυτό ζήτησαν από το Συμβούλιο του ΧΑΚ την αυριανή συνάντηση.