You are here

Αποϋλοποίηση: Τι περιλαμβάνει και πως λειτουργεί

26/06/2001 10:47
Η πλήρης αυτοματοποίηση του Χρηματιστηρίου γίνεται πλέον πραγματικότητα από τις 23 Ιουλίου. Το σύστημα λειτουργίας παρουσιάστηκε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο ΧΑΚ, ενώ ήδη ετοιμάζεται ειδικό ενημερωτικό εγχειρίδιο το οποίο θα διανεμηθεί σε επενδυτές και μέλη.

Απαραίτητο για τους επενδυτές είναι η διατήρηση λογαριασμού αποθετηρίου, ο οποίος θα ανοίγεται αυτόματα για παλιούς κατόχους αξιών ή θα πρέπει να ανοιχθεί για νέους, στον οποίο θα καταχωρούνται όλες οι αξίες του κατόχου. Επίσης κάθε επενδυτής οφείλει να ανοίξει λογαριασμό διαπραγμάτευσης (για κατάρτιση συναλλαγής), τουλάχιστον με ένα Μέλος, προσδιορίζοντας την ποσότητα αξιών κάτω από το χειρισμό του Μέλους.

Το Κεντρικό Μητρώο εισηγμένων αξιών περιλαμβάνει:

Αυτοματοποιημένο σύστημα τελείωσης-εκκαθάρισης χρηματιστηριακών συναλλαγών και χρηματιστηριακού διακανονισμού (on line clearing and settlement system –CSD system)
Σταδιακή εκχώρηση όλων των μητρώων εισηγμένων αξιών στο ΧΑΚ Σύνδεση συστήματος εκκαθάρισης-χρηματικού διακανονισμού με ηλεκτρονικό σύστημα διαπραγμάτευσης
Χρηματικό διακανονισμό Κεντρικό μητρώο (έννοια λογαριασμού αποθετηρίου και διαπραγμάτευσης).

Βάση της νομοθεσίας περί Κεντρικού Μητρώου, το ΧΑΚ αναλαμβάνει τις ακόλουθες εργασίες:

Καταχώρηση των εισηγμένων αξιών στο Κεντρικό Μητρώο Καταχώρηση όλων των μεταβινάσεων, ενεχυριάσεων ή άλλων επιβαρύνσεων άϋλων κινητών αξιών Τήρηση του Κεντρικού Μητρώου Καθίδρυση ενός κεντρικού συστήματος εκκαθάρισης χρηματιστηριακών συναλλαγών και διενέργειας πληρωμών και είσπραξη χρημάτων Διανομή μερισμάτων, τοκομεριδίων, αποπληρωμή αξιών κατά τη λήξη τους, παροχή δωρεάν αξιών και άλλες εταιρικές δραστηριότητες Άσκηση οποιασδήποτε άλλης συναφούς δραστηριότητας, που προσιδιάζει στο Κεντρικό Μητρώο-Αποθετήριο, σύμφωνα με την κρατούσα πρακτική διεθνώς .


Το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου με τη λειτουργία της αποϋλοποίησης έχει εξουσία αναστολής της διαπραγμάτευσης μίας εισηγμένης αξίας για χρονικό διάστημα μέχρι 15 εργασίμων ημερών, πριν από την ημερομηνία ανάληψης του μητρώου.

Οφέλη

Τα οφέλη για επενδυτές και ΧΑΚ από την λειτουργία του Κεντρικού Μητρώου είναι πολλά και σημαντικά. Τα παραθέτουμε συνοπτικά:

Η ασφάλεια στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και η αποφυγή πώλησης αξιών που δεν κατέχονται, η μικρότερη περίοδος εκκαθάρισης και καταγραφής εγγεγραμένου ιδιοκτήτη στο μητρώο, η καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση, το μικρότερο κόστος συναλλαγών, η αυξημένη διαφάνεια στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, τα έμμεσα οφέλη από την αναβάθμιση του ΧΑΚ και την προσέγγιση ξένων επενδυτών και η αυξημένη δυνατότητα εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών από Μέλη σε επενδυτές, λόγω μείωσης φόρτου εργασίας επαγγελματιών (Μελών) στην εκκαθάριση, καταγράφονται στα οφέλη για τους επενδυτές με την έναρξη της αποϋλοποίησης.