You are here

Ποινικές διαδικασίες για παρανομούντες στο ΧΑΚ

07/09/2001 13:33
Στα χέρια Ποινικού Ανακριτή βρίσκονται από σήμερα 41 καταγγελίες επενδυτών που αφορούν πιθανή διάπραξη ποινικού αδικήματος οικονομικής φύσεως. Ο Γενικός Εισαγγελέας διόρισε χθες ως Ποινικό Ανακριτή τον πρώην Αστυνόμο Α’ Θεοφάνη Αναστασίου ύστερα από υποβολή συγκεκριμένης καταγγελίας από τον Δικηγόρο Χρίστο Κληρίδη εκ μέρους των επενδυτών που αφορά τη μη έκδοση και αποστολή τίτλων από εταιρείες στους δικαιούχους.

Την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα χαιρέτισε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Σταύρος Ευαγόρου, ο οποίος είχε καταθέσει ενώπιον της κοινής συνεδρίας των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών στις 19 Ιουλίου, πρόταση για διορισμό ποινικού ανακριτή για εξέταση πιθανών αδικημάτων που αφορούν το χρηματιστήριο. Η πρότασή του τότε δεν είχε γίνει αποδεκτή λόγω μη ύπαρξης στοιχείων τέτοιων που να δικαιολογούν αυτό το διορισμό.

Με σημερινές του δηλώσεις στη STOCKWATCH ο κ. Ευαγόρου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση του Αλέκου Μαρκίδη, η οποία αποτελεί «υλοποίηση της πρότασης που είχε καταθέσει το ΑΚΕΛ τόσο στην Βουλή και τον Γεν. Εισαγγελέα όσο και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Επεσήμανε δε, ότι ο ίδιος ευελπιστεί στον διορισμό ποινικού ανακριτή και για περισσότερες περιπτώσεις έτσι ώστε να «αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό η διαφάνεια για το ΧΑΚ και οι ένοχοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Κληθείς να σχολιάσει το «τι ακριβώς σημαίνει ο διορισμός ποινικού ανακριτή» για την πορεία των ερευνών για το χρηματιστήριο, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι «θα υπάρξει πλέον άμεσος εντοπισμός εξόφθαλμων αδικημάτων ποινικής φύσεως» με αποτέλεσμα όσοι παρανόμησαν να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να πληρώσουν.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Μαρία Κυριακού, κληθείς από τη STOCKWATCH να σχολιάσει την χθεσινή απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα ανέφερε ότι «αυτή αποτελεί τη σωστή διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την διερεύνηση καταγγελιών των επενδυτών, από την στιγμή που έχουν συλλέγει στοιχεία τα οποία δικαιολογούν τον διορισμό ποινικού ανακριτή».

Την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για διορισμό Ποινικού Ανακριτή, χαιρέτισε και ο δικηγόρος του ΠΑΣΕΧΑ Χρίστος Κληρίδης, ο οποίος σε ανακοίνωση του δικηγορικού του γραφείου αναφέρει ότι "λόγω της φύσεως του θέματος, θα χρειασθεί και η συμμετοχή ειδικών συμβούλων ακόμη και από το εξωτερικό, για να μπορέσει ο Ποινικός Ανακριτής να διεκπεραιώσει το έργο του σε συνεργασία πάντοτε με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα".