You are here

Τρεις επιλογές χρηματοδότησης για το κτίριο του ΧΑΚ

05/04/2002 20:00
Τί λέει επιστολή που στάληκε στο Υπ. Οικονομικών

Το Συμβούλιο προχωρεί κανονικά με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό



Δύο επιστολές προς το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε σήμερα το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, με τις οποίες κοινοποιείται προς την κυβέρνηση το σχέδιο δράσης για την χρηματοδότηση της ανέγερσης του νέου κτιρίου του ΧΑΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Stockwatch, στην πρώτη – έκτασης μιάμιση σελίδας - επιστολή γίνεται αναφορά στο σχέδιο που ενέκρινε κατά την χθεσινή συνεδρία του, το Συμβούλιο και στο οποίο καταγράφονται τρεις επιλογές για την χρηματοδότηση του έργου:

(1) Με αποκλειστική χρήση οικονομικών πόρων από τα αποθεματικά του ΧΑΚ
(2) Με δανεισμό και
(3) Συνδυασμός και των δύο, που σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου φαίνεται να είναι και η επικρατέστερη επιλογή.

Στην δεύτερη πολυσέλιδη επιστολή, που φέρει την ένδειξη «Εμπιστευτικό», γίνεται αναλυτική παρουσίαση του cash outflow της κάθε επιλογής και παρουσίαση συγκεκριμένων αριθμών για τις δαπάνες που συνεπάγεται η επιλογή, καθώς και οι τρόποι αποπληρωμής.

Στο συναφές θέμα, του χώρου ανέγερσης του κτιρίου, όπως πληροφορείται η «SW» το Συμβούλιο του ΧΑΚ προχωρεί κανονικά με τις διαδικασίες προκήρυξης του διαγωνισμού, που καθορίζει ως τοποθεσία το χώρο του παλαιού ΓΣΠ (συγκεκριμένα, το γήπεδο καλαθόσφαιρας) και αυτό παρά τη σωρεία αντιδράσεων από διάφορους φορείς, και οργανωμένα σύνολα.

Όπως δήλωσε στην «SW» μέλος του Συμβουλίου, που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, οι εντολές που έχει το Σώμα που έχει διορισθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, για ανέγερση του νέου κτιρίου στο συγκεκριμένο χώρο εντός 5 ετών δεν έχουν αλλάξει και έτσι, προχωρεί κανονικά, με βάση τα χρονοδιαγράμματα.

Ήδη, η Υποεπιτροπή που διορίσθηκε για το θέμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, παρέχει όλες τις πληροφορίες που ζητούν οι ενδιαφερόμενοι για να υποβάλουν προσφορές για το διαγωνισμό και σήμερα μάλιστα, είχε ειδική επί τούτου συνεδρία.

Του Κυριάκου Κυριακίδη