You are here

Ενώπιον του ΤΕΠ το «μοντέλο ΣΕΛΚ»

30/09/2005 08:13
Τετ-α-τετ ΧΑΚ και Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ) θα γίνει εντός των ημερών για το θέμα της φορολογίας στα αμοιβαία κεφάλαια. Όπως ανέφερε στη StockWatch το μέλος του Δ.Σ. του ΧΑΚ Νίκος Νικολάου «στη συνάντηση θα μπουν στο τραπέζι η εισήγηση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) για τη διατήρηση του δικαιώματος διεκδίκησης οφέλους από τις συμφωνίες για αποφυγή διπλής φορολογίας που όπως υποστηρίζει ο ΣΕΛΚ έχει η Κύπρος σε σχέση με το Λουξεμβούργο. Θα συζητηθεί επίσης και το θέμα της λογιζόμενης διανομής στη φορολογία των εισοδημάτων από τα αμοιβαία κεφάλαια, με το ΣΕΛΚ από τη μια να ζητά να εξαιρεθεί για όλους και το Σύνδεσμο Εμπορικών Τραπεζών από την άλλη να προτείνει να εξαιρεθεί μόνο για τους Κύπριους επενδυτές» ανέφερε ο κ. Νικολάου.

Το θέμα της φορολογίας των αμοιβαίων κεφαλαίων εκκρεμεί εδώ και δύο περίπου χρόνια. Ορισμένα τραπεζικά ιδρύματα ίδρυσαν τμήματα για αμοιβαία κεφάλαια προ εξαετίας, αναμένοντας την προώθηση της σχετικής νομοθεσίας.

«Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα ξεκαθαρίσει στη συνάντηση ΧΑΚ-ΤΕΠ το φορολογικό καθεστώς των αμοιβαίων κεφαλαίων και θα τροχιοδρομηθεί η έναρξη τους πριν το τέλος του χρόνου» ανέφερε ο κ. Νικολάου.

Ο Σύνδεσμος των Εμπορικών Τραπεζών σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Μιχάλη Καμμά θέλει να κλείσει το όλο θέμα το συντομότερο δυνατό. «Τα αμοιβαία κεφάλαια είναι ένα νέο προϊόν που θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου και πρέπει να είναι ελκυστικά και για τους Κύπριους αλλά και για τους ξένους επενδυτές» σημείωσε.

«Θέλουμε να τελειώνει το όλο θέμα πριν το τέλος του χρόνου αλλά θα πρέπει παράλληλα να ληφθούν σοβαρά υπόψην διάφοροι παράγοντες όπως η ενδεχόμενη διαμόρφωση του φορολογικού πλαισίου από το Υπουργείο Οικονομικών. Ο Σύνδεσμος μας ζητά να εξαιρεθεί για τους Κύπριους επενδυτές η λογιζόμενη διανομή στη φορολογία των εισοδημάτων από τα αμοιβαία κεφάλαια όχι όμως και από τις εταιρείες που ζητά ο ΣΕΛΚ» επεσήμανε ο κ. Καμμάς.
Από την πλευρά του το μέλος της Φορολογικής Επιτροπής του ΣΕΛΚ, Πανίκος Τσαϊλής, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υιοθετηθούν οι εισηγήσεις του ΣΕΛΚ αφού θα κάνουν τα αμοιβαία κεφάλαια που θα εγγράφονται στην Κύπρο, πιο ανταγωνιστικά. Κοινός στόχος είναι να κάνουμε τα αμοιβαία κεφάλαια ελκυστικά τόσο για τους Κύπριους αλλά και για τους ξένους επενδυτές κατέληξε.

Του Σωκράτη Ιωακείμ