You are here

Διακυμάνσεις ΧΑΚ επηρεάζουν οικονομική ανάπτυξη

13/02/2006 13:39
Μελέτη της Μονάδας Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, που δημοσιεύεται στην περιοδική έκδοση Φεβρουαρίου 2006, κατέδειξε ότι υπάρχει μια σχέση αιτιότητας από τη διακύμανση των αποδόσεων του χρηματιστηρίου στη διακύμανση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της ΜΟΕ, το γεγονός αυτό καταδεικνύει το σημαντικό ρόλο του χρηματιστηρίου, «τόσο στην εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας όσο και στη διάχυση μεταβλητότητας στο οικονομικό σύστημα».

Σκάνδαλο ΧΑΚ

Η έρευνα των μελετητών κατέδειξε ότι την περίοδο 2000-2002 διάστημα μετά τη χρηματιστηριακή κρίση του 1999 και τις «στρεβλώσεις που αυτή επέφερε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», το ΧΑΚ παρουσίασε «μειωμένη ικανότητα στην πρόβλεψη της εξέλιξης της οικονομικής δραστηριότητας».

Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν οι αναλυτές, «η ένταση της σχέσης φαίνεται ισχυρότερη στην προ χρηματιστηριακής κρίσης περίοδο, καθώς ο συντελεστής που μετρά την επίδραση των παρελθουσών χρηματιστηριακών αποδόσεων στους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο συντελεστή που εκτιμήθηκε για την περίοδο μετά τη χρηματιστηριακή κρίση».

Όπως τονίζουν οι αναλυτές, «οι μεγάλες μεταβολές στις χρηματιστηριακές τιμές θα έχουν σημαντική επίδραση στην εξέλιξη του προϊόντος της οικονομίας και στη χρηματοοικονομική σταθερότητα».

«Με τη σειρά της η σταθερότητα στη χρηματιστηριακή αγορά είναι σημαντική για τη σταθερότητα στην πραγματική οικονομία», επισημαίνουν οι αναλυτές.

Η ΜΟΕ, συστήνει προς τις αρχές οικονομικής πολιτικής να αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα ως προς τη διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Όπως εκτιμούν, για την επίτευξη μακροοικονομικής σταθερότητας σε ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού, θα πρέπει η κατάλληλη οικονομική πολιτική να περιλαμβάνει μέτρα για την αποτροπή της διάχυσης μιας χρηματιστηριακής κρίσης στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών.

«Στην κατεύθυνση της επίτευξης αυτού του στόχου είναι και ο εντοπισμός των περιόδων που επιβάλλουν ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Συγκεκριμένα, απαιτείται η εφαρμογή προληπτικών πολιτικών, έτσι ώστε η επέμβαση αυτών των αρχών στα διάφορα στάδια του οικονομικού κύκλου να μπορεί να ανακάμψει την ανεξέλεγκτη αναθέρμανση της οικονομίας σε περιόδους υπερβάλλουσας ζήτησης και να τονώσει την επενδυτική και καταναλωτική δαπάνη σε περιόδους χαμηλής ζήτησης», επισημαίνουν στην έρευνα τους οι αναλυτές.

Γ.Χ.