You are here

Νέο μέτωπο σύγκρουσης μεταξύ ΠΑΣΕΧΑ- ΧΑΚ

04/07/2001 13:49
Μεγάλα ερωτηματικά αφήνει σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΕΧΑ Τάκη Κολέ, "η αδιαφορία" του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου σε επιστολές που έχει αποστείλει ο Σύνδεσμος προς του Συμβούλιο για συνάντηση με θέμα προβλήματα που αφορούν του επενδυτές και το θεσμό. Ο κ. Κολέ με δηλώσεις του στη Stockwatch, ανέφερε ότι από τον Μάρτιο του 2001 οι επενδυτές έστειλαν επιστολή προς το ΧΑΚ με την οποία ζητούν "συνάντηση για συζήτηση και διευκρινίσεις αναφορικά με την αποϋλοποίηση αλλά και προβλημάτων που έχουν προκύψει από το χρηματιστηριακό θεσμό και έχουν αποβεί καταστροφικά για τους επενδυτές.". "Η αδιαφορία που έχουν επιδείξει οι Αρχές του ΧΑΚ, είναι προκλητική και αφήνει πολλά ερωτηματικά ως προς την εξήγησή της", επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΕΧΑ, ο οποίος τόνισε "ότι ο Σύνδεσμος έχει γίνει δεκτός από τον Υπουργό Οικονομικών, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τον Πρόεδρο της Βουλής, ενώ ακόμα αναμένει απάντηση από το ΧΑΚ".

Από την άλλη πλευρά, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του κυπριακού Χρηματιστηρίου, κ. Ρένος Χριστοδουλίδης, κληθείς από τη Stockwatch να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Κολέ, τόνισε κατηγορηματικά ότι "το Συμβούλιο του ΧΑΚ έχει ήδη αποστείλει εδώ και αρκετό καιρό, πρόσκληση για συζήτηση στον Σύνδεσμο επενδυτών καθώς επίσης και υπενθύμιση της πρόσκλησης , αλλά καμία απάντηση δεν πήρε". "Φαίνεται ότι δεν έχουν τίποτα σημαντικό να μας πουν και κατάλαβαν ότι το Συμβούλιο ασχολείται μόνο με σημαντικά θέματα" σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης ενώ ερωτηθείς "γιατί στις συζητήσεις για την αποϋλοποίηση δεν παρευρίσκοντο εκπρόσωποι επενδυτών", απάντησε "κλήθηκαν αλλά δεν ήρθαν να συζητήσουμε τη λειτουργία της αποϋλοποίησης". "Εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί σε οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση για συζήτηση, ειδικά με του επενδυτές", σημείωσε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. ΧΑΚ, "αν και εφόσον μας γνωστοποιηθεί η πρόθεση από την άλλη πλευρά."

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΕΧΑ δεν συμφωνεί με τις δηλώσεις του κ. Χριστοδουλίδη και αφήνει αιχμές αναφορικά με την αληθινή πρόθεση του Συμβουλίου του χρηματιστηρίου για συνάντηση, τονίζοντας ότι "στο ΚΕΒΕ που, ενδέχεται, το ΧΑΚ να έστειλε την πρόσκλησή του με ΦΑΞ κανένας δεν ενημέρωσε το Σύνδεσμο για ένα τέτοιο χαρτί"

Επίσης ο κ. Κολέ δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος για την επιβολή οποιονδήποτε τελών για την λειτουργία του κεντρικού μητρώου και αποθετηρίου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποϋλοποίησης, ενώ για τις εξελίξεις του ΚΥΚΝΟΥ εκφράζει τη δυσαρέσκειά του γιατί "πάλι κάποιοι δυνατοί εκβιάζουν κατά κάποιο τρόπο τους μικροεπενδυτές να συμφωνήσουν θέλουν δεν θέλουν με τις εξελίξεις και τους οδηγούν στον εγκλωβισμό του φόβου για να μην χάσουν και αυτά που τους απέμειναν"

Η Stockwatch έχει ζητήσει τόσο από το ΧΑΚ όσο και από τους επενδυτές να της αποστείλουν τις επιστολές τους τις οποίες θα δημοσιεύσει σε μεταγενέστερο στάδιο.