You are here

Αλ. Μαρκίδης: Σε 90 μέρες «λύση» στο θέμα των επενδυτικών χρεών

03/02/2003 23:46
Τι εξαγγέλλει για το ΧΑΚ και την οικονομία

Τη δέσμευση του για ταχεία εξιχνίαση του χρηματιστηριακού σκανδάλου, τόνισε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, σημειώνοντας ότι στις προτεραιότητες της διακυβέρνησης του είναι ο εκσυγχρονισμός «μια για πάντα» του θεσμικού πλαισίου του ΧΑΚ, όχι μόνο για να μην επαναληφθούν όσα έγιναν το 1999, αλλά κυρίως για να αποτελέσει ένα από τους κύριους παράγοντες για ανάπτυξη της οικονομίας.

Παρουσιάζοντας το προεκλογικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, σε περίπτωση εκλογής του στο Ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο αποτελείται από τριάντα προτάσεις ''που θα αλλάξουν το πρόσωπο της χώρας και θα μετατρέψουν την Κύπρο σε μια σύγχρονη και ευρωπαϊκή πολιτεία» ο Αλέκος Μαρκίδης αναφέρθηκε τόσο στα θέματα χρηματιστηρίου, όσο και ευρύτερα σε θέματα οικονομικής πολιτικής.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε την πρόταση του για προσωρινή παγιοποίηση των επενδυτικών δανείων από τις τράπεζες μέχρι να βρεθεί οριστική λύση για το ΧΑΚ και δεσμεύτηκε ότι στους πρώτους τρεις μήνες θα ξεκαθαρίσει το θέμα με τα χρέη των επενδυτών. Παράλληλα, είπε ότι θα προχωρήσει στην ίδρυση «Ειδικού Ταμείου Νομικής και άλλης αρωγής στα θύματα του χρηματιστηρίου, με στόχο, έστω και την μερική αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν.

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης των Τ/κ, που η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει μετά την επιτυχία της Κοπεγχάγης, τα χαρακτήρισε ορθά, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση εκλογής του στην προεδρία της Δημοκρατίας το θέμα της εξαγγελίας των μέτρων ''θα εξεταστεί εξ υπαρχής'', με σκοπό να διαφανεί ''ποιος θα είναι ο αντίκτυπος αυτής της εξαγγελίας'', δηλαδή κατά πόσον ''θα δυσκολέψουμε ή θα διευκολύνουμε την Τ/κ αντιπολίτευση η οποία απεδέχθη το σχέδιο λύσης Άναν.

Διευκρίνισε ότι κρίθηκε σκόπιμο, μετά την Κοπεγχάγη και ύστερα από επίσκεψη του Πρεσβευτή της ΕΕ, να μην εξαγγείλει η κυβέρνηση τα μέτρα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ο ίδιος δεν συμμετείχε στη λήψη της απόφασης.

Φιλοδοξία του, όπως είπε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, είναι η σωστή επίλυση του κυπριακού και παράλληλα, η προετοιμασία ώστε οι πολίτες να επωφεληθούν από τα οφέλη της ένταξης, με την βελτίωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος στο 95% - από το 83,5% που είναι σήμερα - του μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος της ΕΕ σε όρους σημερινής αγοραστικής δύναμης στο τέλος της επόμενης πενταετίας.

Υποσχέθηκε επίσης, ότι θα προχωρήσει στην παραχώρηση 14ης Σύνταξης, στην αξιοποίηση εξειδικευμένων προγραμμάτων της ΕΕ για ενίσχυση των επιχειρήσεων και στη διαμόρφωση ειδικών προγραμμάτων για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων κυπριακών επιχειρήσεων ώστε να καταστούν ανταγωνιστικές.

Ανέφερε ακόμη ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία Υπουργείου Συντονισμού - απαντώντας σε σχετική ερώτηση - ότι δεν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα.

Ο κ. Μαρκίδης, πρόσθεσε ότι το καθήκον αυτού που θα εκλεγεί δεν τελειώνει σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού γιατί ''θα υπάρξει μια μεγάλη μεταβατική περίοδος, γεμάτη κινδύνους, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της λύσης'', στη διάρκεια της οποίας, όπως είπε, ''θα πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα'', όπως είναι εκλογές για Κάτω και Άνω Βουλή, σχηματισμός προσωρινής κυβέρνησης και νέας κυβέρνησης, θέματα εφαρμογής νόμων και άλλα.

Του Κυριάκου Κυριακίδη