You are here

Στη «μάχη» των προεδρικών και το Πόρισμα

05/06/2002 16:16
Καταπέλτης κατά πάντων... με εξαίρεση τη βουλή

Στο «απυρόβλητο» οι αγορές μετοχών από τα κόμματα


Βασικό στοιχείο της προεκλογικής διαμάχης για τις Προεδρικές εκλογές θα αποτελέσει το πολύκροτο πόρισμα της Βουλής για τα γεγονότα στο ΧΑΚ τη διετία 1999-2000, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών και εξέχον στέλεχος του ΔΗΚΟ Μάρκος Κυπριανού.

Η αναφορά Κυπριανού έγινε σε κοινή διάσκεψη τύπου με τον Χρίστο Πουργουρίδη, κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα των επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου. Το παζλ που συνθέτει το όλο σκηνικό της κοινής διάσκεψης τύπου, αποτελείται από επτά σημαντικά στοιχεία με ευρύτερες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις:

Πρώτον, ότι το πόρισμα της Βουλής θα αποτελέσει βασικό κορμό της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις Προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Οικονομικών Μάρκο Κυπριανού. «Ούτως ή άλλως τα γεγονότα στο χρηματιστήριο θα αποτελούσαν μέρος της προεκλογικής εκστρατείας και χωρίς το πόρισμα, πόσο μάλλον τώρα», είπε με νόημα ο κ. Κυπριανού.

Δεύτερον, επιρρίπτονται πρωτόγνωρα βαρύτατες πολιτικές ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, ευθύνες με καυστικά σχόλια στις Αρχές του ΧΑΚ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τους Διοικητές των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής, τον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξέντίου, δικηγόρους και ελεγκτικούς οίκους, ενώ στο πόρισμα καταγράφονται ως κύριοι υπαίτιοι για το σκάνδαλο οι χρηματιστές, προς τους οποίους επιρρίπτονται σαφείς αιχμές για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Τρίτον, καταβλήθηκε έντονη και σαφής προσπάθεια να υποβαθμιστεί η σημασία των επικρίσεων κατά του Γενικού Εισαγγελέα και διαχωρίστηκε σαφώς ότι οι ευθύνες που του καταλογίζονται δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την καταστροφική πορεία του ΧΑΚ, αλλά κυρίως με την ταχύτητα με την οποία θα έπρεπε να κινηθεί η Γενική Εισαγγελία στην εξέταση ποινικών αδικημάτων, αλλά και σε σχέση με το δικαίωμα της αυτεπάγγελτης παρέμβασης στα τεκταινόμενα (1999-2000).

Τέταρτον, επιβεβαιώθηκε η καταγγελία του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια για άσκηση πιέσεων προς τα μέλη των δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών από μεγάλα «οικονομικά λόμπι» τα οποία όπως αναφέρθηκε, είχαν παρουσιαστεί και ενώπιον των κοινοβουλευτικών επιτροπών κατά τη διεξαγωγή των ερευνών τους. Ωστόσο, επιμελώς αποφεύχθηκε η ονομαστική αναφορά στα «λόμπι» με το αιτιολογικό ότι «τους γνωρίζουμε και τους γνωρίζετε όλοι».

Πέμπτον, τόσο ο Χρίστος Πουργουρίδης όσο και ο Μάρκος Κυπριανού απέρριψαν κατηγορηματικά και εμφανώς ενοχλημένοι από τα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων, ότι υπήρξαν πολιτικές σκοπιμότητες, συναλλαγές, παζαρέματα, συμβιβασμοί και πάρε – δώσε μεταξύ των κομμάτων για να εκδοθεί ομόφωνο πόρισμα. Ωστόσο, ο κ. Πουργουρίδης παραδέχθηκε ότι οι επικρίσεις κατά του Γενικού Εισαγγελέα δεν περιλαμβάνονταν στο προσχέδιο του πορίσματος που ο ίδιος είχε ετοιμάσει, ενώ αποκαλυπτικός του παρασκηνίου ήταν ο βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος ανέφερε ότι η σχετική αναφορά μπήκε ύστερα από την επιμονή του ΑΚΕΛ.

Έκτον, ξεκαθάρισαν ότι είναι στο «απυρόβλητο» όλα τα πολιτικά κόμματα για τις επενδυτικές τους δραστηριότητες, κατά την επίμαχη διετία. Χαρακτηριστικά, όταν Χρίστος Πουργουρίδης και Μάρκος Κυπριανού κλήθηκαν από την Stockwatch να πουν κατά πόσον στην επόμενη έρευνα της βουλής θα εξεταστούν οι εταιρίες επενδυτικών δραστηριοτήτων που συνέστησαν ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ, αλλά και εμμέσως άλλα κόμματα (όπως το ΑΚΕΛ, μέσω της ΠΕΟ με την ALASIA LTD) σύμφωνα με τις καταγγελίες Ρίκκου Ερωτοκρίτου, απάντησαν αρνητικά λέγοντας ότι θα εξεταστούν ΜΟΝΟ δημόσιες εταιρίες.

Έβδομον, Μάρκος Κυπριανού και Χρίστος Πουργουρίδης απέρριψαν επίσης, τις επικρίσεις για το γεγονός ότι στο πόρισμα καταλογίζονται ευθύνες «επί πάντων», με επιλεκτική εξαίρεση τη βουλή, με τον ισχυρισμό ότι δεν θα ήταν ορθό και πειστικό για την αντικειμενικότητα και το κύρος του πορίσματος, να επιρρίψουν ευθύνες στον εαυτό τους. Σημείωσαν όμως, ότι ζήτησαν από την Διερευνητική Επιτροπή να εξετάσει το θέμα ευθυνών του Νομοθετικού Σώματος.

Του Κυριάκου Κυριακίδη