You are here

Τάσσος: Μονόδρομος η ΟΝΕ

26/07/2004 11:36

• Ανησυχίες για τη νομισματική σταθερότητα σε περίπτωση αποτυχίας του Προγράμματος Σύγκλισης


Τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της μη υλοποίησης του Προγράμματος Σύγκλισης στην ισοτιμία της κυπριακής λίρας, μετά την 1η Ιανουαρίου 2005, διατύπωσε στα πλαίσια συνέντευξής που παραχώρησε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, ημερομηνία κατά την οποία η Κεντρική Τράπεζα θα πάψει να είναι υποχρεωμένη να αγοράζει ξένα νομίσματα σε προκαθορισμένη ισοτιμία, υπογραμμίζοντας παράλληλα και την υποχρέωση της Κύπρου να ενταχθεί στην ΟΝΕ.

Η Κύπρος είπε, είναι πολύ μικρή για να μείνει έξω από το δίκτυο ασφάλειας που προσφέρει ο Μηχανισμός Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2 και τόνισε τη σημασία της νομισματικής σταθερότητας για την ανάπτυξη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε βέβαιος για τη δυνατότητα των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, να επιφέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Παράλληλα απέρριψε κατηγορηματικά την περίπτωση αποκρατικοποίησης κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός. Επιπρόσθετα, ο Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση ένταξης στην ΟΝΕ και συμμόρφωσης με τις πρόνοιες του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας «απλώς σου επιβάλλουν κυρώσεις, οι οποίες δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο.

«Πρώτη κύρωση είναι η κατακράτηση βοήθειας», πρόσθεσε.

Το Χρηματιστήριο

Ερωτηθείς για το πως θα στηριχθεί το ΧΑΚ, ο Πρόεδρος απάντησε ότι σε μια ελεύθερη οικονομία δεν μπορούν να στηρίζονται θεσμοί (σ.σ. από την κυβέρνηση), όπως έγινε στο παρελθόν στην περίπτωση της νομοθετικής ρύθμισης για υποχρεωτική επένδυση χρημάτων σε μετοχές ή τη διοχέτευση κονδυλίων από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο ότι «μπορεί να πάρει ο κόσμος τα λεφτά του πίσω».

Σε ό,τι αφορά την αναπροσαρμογή επιδομάτων, ο Τάσσος Παπαδόπουλος εμφανίστηκε μεν θετικός ως προς το ενδεχόμενο εισαγωγής εισοδηματικών κριτηρίων, ισχυρίστηκε όμως ότι μέχρι τώρα δεν έχει ασχοληθεί με την αναθεώρησή τους προς τα κάτω, προσθέτοντας ότι αν τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν αποδειχθούν αποτελεσματικά, τότε θα είναι ώρα για να εξεταστούν νέες φορολογίες.

Οι Κυπριακές Αερογραμμές

Ερωτηθείς για τη σημερινή κατάσταση των Κυπριακών Αερογραμμών ο Τάσσος Παπαδόπουλος κατηγόρησε το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας για το ότι δεν συνεργάστηκε με την έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί σε σχέση με τις ενέργειες του κατά τη διάρκεια της θητείας του, όπως την αγορά και την πώληση αεροσκαφών. Παράλληλα, τόνισε ότι σε περίπτωση που δεν γίνουν τομές στην εταιρεία, αυτή δεν θα αντέξει οικονομικά, ενώ η κυβέρνηση δεν θα έχει τη δυνατότητα να επιχορηγεί ή να εγγυηθεί δάνειά της. Τέλος, δικαιολόγησε την καθυστέρηση στην ετοιμασία του Σχεδίου Δράσης, στο ότι ακόμα δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι μελέτες για την κατάσταση της εταιρείας.

Σ.Ο.