You are here

Απολογίες και προσδοκίες για ΒΟCY

20/11/2014 10:03
Απολογίες και προσδοκίες μοίρασαν σήμερα στους νέους και στους παλαιούς μετόχους η διοίκηση και η ανώτερη διεύθυνση της Τρ. Κύπρου στην ετήσια συνέλευση του συγκροτήματος, που διεξήχθη υπό τις έντονες και σε κάποια στιγμή, βίαιες διαμαρτυρίες των κατόχων αξιογράφων και των καταθετών της Λαϊκής.

Μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας και τη ριζική μετοχική και διοικητική της αναδόμηση, ο CEO John Hourican διαβεβαίωσε τους μετόχους ότι θα αποζημιωθούν για τις απώλειες που έχουν υποστεί, μέσω της ευρωστίας που θα αποκτήσει η BOCY.

Η συνέλευση ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το νέο 10-μελές ΔΣ της τράπεζας, που περιλαμβάνει τους έξι νέους συμβούλους που πρότεινε ο Wilbur Ross τον Οκτώβριο. Την ηγεσία του συγκροτήματος αναμένεται να αναλάβει ο Ελβετός τραπεζίτης Josef Ackermann.

Μιλώντας από το βήμα της συνέλευσης ο κ. Hourican ανέφερε ότι αρχίζει νέο κεφάλαιο στην ιστορία της τράπεζας υποσχόμενος «ουσιαστικές αποδόσεις» στους μετόχους.

Σημείωσε ότι η τράπεζα είναι σε καλύτερη και ισχυρότερη θέση για να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας και της δημιουργίας μέλλοντος για τους εργαζόμενους, τους πελάτες, τους επενδυτές αλλά και της Κύπρου ευρύτερα.

«Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές μας είναι λαμπρές. Είμαστε βέβαιοι για τις προοπτικές του συγκροτήματος και της δυνατότητάς μας να παραδώσουμε ουσιαστικές αποδόσεις στους μετόχους μας», τόνισε.

Παραδίδουμε νέα τράπεζα

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Κρίστης Χασάπης δήλωσε ότι η διοίκηση παραδίδει στους νέους μετόχους του συγκροτήματος μια τράπεζα «με ουσιαστικές δυνατότητες».

«Η Τράπεζα Κύπρου παραμένει ο σημαντικότερος πυλώνας του τραπεζικού συστήματος με όλες τις δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Απαντώντας στα απανωτά ερωτήματα για αποζημιώσεις των κουρεμένων καταθετών και πληγέντων κάτοχων αξιογράφων και μετόχων, η διοίκηση αναφέρθηκε στους ισχύοντες κανονισμούς που εμποδίζουν κάτι τέτοιο, σημειώνοντας ωστόσο ότι η τράπεζα θα δει το θέμα με ευαισθησία.
«Είμαι βέβαιος», τόνισε, ότι «το νέο ΔΣ της τράπεζας θα εγκύψει στο όλο θέμα».

Ο κ. Χασάπης υπενθύμισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Hourican, είχαν ζητήσει κατά την προηγούμενη γενική συνέλευση των μετόχων ένα μεγάλο συγγνώμη.

Από την πλευρά του ο κ. Hourican σε πνεύμα ειλικρίνειας, όπως χαρακτηριστικά είπε, υπέδειξε ότι «η αλήθεια είναι δύσκολη και πρέπει να τη βλέπουμε».

«Η αποζημίωση των καταθετών δεν είναι εύκολη λύση. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Πρέπει να συνεργαστούμε. Να επανακτήσουμε την αξία. Να φέρουμε και άλλα κεφάλαια. Θέλω να δουλέψουμε μαζί κάτω από άβολες συνθήκες. Δεν δίνω ψεύτικες ελπίδες. Κάποιες από τις λύσεις δεν είναι βιώσιμες. Αλλά θέλω να συνεργαστούμε και να συζητούμε μαζί σας. Έχουμε τη διάθεση. Υποσχόμαστε ότι θα βοηθήσουμε την τράπεζα για να πάει μπροστά σε συνεργασία με τη διευθυντική ομάδα. Αρχίσαμε να κάνουμε μικρά βήματα που δίνουν αξία στην τράπεζα», ανέφερε ο CEO.

Μεγάλο μέρος της κριτικής ασκήθηκε από τους εκπροσώπους των καταθετών της Λαϊκής, για τη μη εκπροσώπηση τους στο νέο διοικητικό σχήμα.

«Δεν είναι φτωχά τα μαθηματικά μας», είπε ο απερχόμενος σύμβουλος της BOCY και μέλος του Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής Άδωνης Παπακωνσταντίνου.

«Γνωρίζουμε ότι οι νέοι μέτοχοι έχουν την πλειοψηφία. Είναι επιεικώς απαράδεκτο να μην εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των πρώην καταθετών της Λαϊκής», είπε.

«Η Τράπεζα Κύπρου λειτούργησε και λειτουργεί με βάση την εταιρική διακυβέρνηση», απάντησε ο Κρίστης Χασάπης.

«Δεν καθορίσαμε από μόνοι μας το ποσοστό της Λαϊκής, δεν πωλήσαμε τα καταστήματα μας στην Ελλάδα. Ήταν απόφαση της πολιτείας. Εμείς σεβαστήκαμε τους καταθέτες και τους μετόχους μας», είπε.

Ο νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πόλυς Πολυβίου ανέφερε ότι ήταν πρωτοφανή αυτά που έγιναν στην Κύπρο.

«Έγιναν από το Eurogroup και την κυβέρνηση. Η νομική πτυχή έχει σημασία αλλά άλλο η ηθική κι άλλο η νομική», είπε.

Εκρηκτικό κλίμα

Οι εργασίες της γενικής συνέλευσης διεξήχθηκαν εν μέσω εκρηκτικού κλίματος και επεισοδίων.

Η ένταση που επικρατούσε εκτός μεταφέρθηκε και εντός με αποτελέσματα να υπάρξει διακοπή των εργασιών της συνέλευσης για κάποια λεπτά.

Κυριάρχησε η αξίωση των κατόχων αξιογράφων και καταθετών, η νέα διοίκηση να δει με ευαισθησία το πρόβλημα που υπάρχει.

Με παρέμβαση των ανδρών της ΜΜΑΔ που κλήθηκαν στην τράπεζα και αντρών της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας ηρέμησαν τα πνεύματα.