You are here

Μετοχοδάνεια: Ταφόπλακα Διοικητή ΚΤ στην επιδότηση

28/11/2003 15:30
Στο κενό «έπεσε» και το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών για ρύθμιση των επενδυτικών δανείων σύμφωνα με το οποίο η Κεντρική θα επιχορηγήσει τη διαφορά της μείωσης του επιτοκίου, από τις Τράπεζες προς τους χρεώστες εκείνους, των οποίων η αποπληρωμή των δανείων τους εκκρεμεί από το 1999. Σαφής και κατηγορηματικός ο Διοικητής της ΚΤ, επιβεβαιώνοντας σχετική είδηση της StockWatch, τόνισε σήμερα πως μια τέτοια ρύθμιση θα «συνιστούσε δημόσια ενίσχυση» παραβιάζοντας τις σχετικές Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύει ρητώς και αυστηρώς την, με οιονδήποτε τρόπο, επιβάρυνση των δημόσιων ταμείων.

Από την άλλη, είναι σαφές μέσα από τις δηλώσεις του κ. Χριστοδούλου, πως ακόμα και στην (εντελώς θεωρητική) περίπτωση που η κυβέρνηση επέλεγε αυτό το σχέδιο ως τη «σωτήρια λύση» για τη ρύθμιση του «καυτού» προβλήματος των επενδυτικών δανείων, με τα οικονομικά δεδομένα των εσόδων της Νομισματικής Αρχής, αυτό θα ήταν αδύνατο γιατί... «το ταμείο είναι μείον»... αφού για το διακανονισμό, απαιτούνται ποσά που κυμαίνονται μεταξύ £80 - £125 εκ.

Σύμφωνα με το Χριστόδουλο Χριστοδούλου δύο είναι τα ανυπέρβλητα εμπόδια που καθιστούν τη σχετική εισήγηση ανεφάρμοστη: Πρώτον, «γιατί έχουν μειωθεί τα κέρδη μας πάρα πολύ, ως αποτέλεσμα της μείωσης των επιτοκίων και των εισοδημάτων που έχουμε από τα αποθέματα μας». Και δεύτερον, «γιατί αυτό θα αποτελεί, εμμέσως, αλλά ουσιαστικά και σαφώς κρατική επιδότηση, η οποία απαγορεύεται (από την ΕΕ) γιατί τα κέρδη μας κατατίθενται στο πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας και συνεπώς αποτελούν έσοδο του Κράτους».

Όπως είχε γράψει η StockWatch (24/11/2003) σύμφωνα με το άρθρο 59(α) του περί της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Νόμου του 2002 (Νόμος 138(Ι)), το 80% του συνολικού κέρδους της Κεντρικής μεταφέρεται στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας και το 20% μεταφέρεται στο Γενικό Αποθεματικό της Τράπεζας. Όπως αναφέρεται στην ετήσια Έκθεση της Γενικού Ελεγκτή για το 2002, στο Πάγιο Ταμείο μεταφέρθηκαν £5,1 εκ. και £1,3 εκ. στο Αποθεματικό της Κεντρικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το καθαρό κέρδος της Κεντρικής Τράπεζας για το 2002, ήταν £6,4 εκ., σε σύγκριση με £14,37 εκ. το 2001, δηλαδή παρουσιάζεται μειωμένο κατά £7,97 εκ.

Του Κυριάκου Κυριακίδη