You are here

Φουντώνει η μάχη για το $0,5 δις

29/09/2005 19:52
• Παραμένει στη Ρόδο το «ΝΟΝΙ» του Λυκούργου

• Μονιμοποιήθηκαν τα διατάγματα για 6 εταιρίες


Φουντώνει η δικαστική μάχη που δίδουν οι 6 χιλιάδες μικρομέτοχοι της AremisSoft εναντίον του ιδρυτή, πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της, Λυκούργου Κυπριανού. Η μάχη, που ξεκίνησε με την έκδοση προσωρινού διατάγματος από το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας στις 21 Ιουλίου, δίδεται πλέον, σε όλα, τα επίπεδα, με τους δικηγόρους τους εμπιστεύματος της AremisSoft να επιχειρούν να μπλοκάρουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Κυπριανού εντός και εκτός Κύπρου, διεκδικώντας αποζημιώσεις $500 εκ. για χρηματιστηριακή απάτη.

Ο κλοιός γύρω από τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Κυπριανού γίνεται ολοένα και πιο στενός. Πρόσφατα το επαρχιακό δικαστήριο έκανε απόλυτο το προσωρινό διάταγμα για έξι από τις εννέα εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα των εναγομένων, παγοποιώντας όλα τους τα περιουσιακά στοιχεία. Οι εταιρείες (L.K. Global (Holdings) N.V., Aremis Holdings Ltd, Aremis Technology Ventures Ltd, Sincock Holdings Corporation, Southwood Management Ltd, και Palantine Asset Management Ltd) φέρονται να έχουν έδρα στο εξωτερικό και, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η μονιμοποίηση του διατάγματος έγινε με συνοπτικές διαδικασίες καθώς οι κατηγορούμενοι δεν καταχώρησαν εμφανίσεις.

Για τους υπόλοιπους εναγόμενους οι δικηγόροι του ζεύγους Κυπριανού και του λογιστή τους, Παύλου Μελετίου, αναμένεται να δώσουν σκληρή μάχη μέχρι τέλους. Η προσοχή τους στρέφεται στην ακροαματική διαδικασία για μονιμοποίηση ή όχι του προσωρινού διατάγματος, που αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες λίγες μέρες. Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι τρεις εναγόμενοι θα μπορούν να λαμβάνουν τους μισθούς τους.

Σκληρή θα είναι όμως η μάχη και για το κότερο του ζεύγους Κυπριανού, το «ΝΟΝΙ», που εξακολουθεί να βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Ρόδου, μετά την απαγόρευση του απόπλου του από ελλαδικό, πρωτόδικο δικαστήριο. Η ακροαματική διαδικασία για το συγκεκριμένο διάταγμα ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και θα συνεχιστεί την ερχόμενη βδομάδα. Εκτιμάται ότι η απόφαση θα ληφθεί εντός των επόμενων 40 ημερών. Μέχρι τότε, το αξίας €1,75 εκ. κότερο, που ανήκει στην εταιρεία King Mazax Lines θα παραμείνει στο λιμάνι της Ρόδου.

Οι δικηγόροι των μετόχων της AremisSoft υποστηρίζουν πως η King Mazax Lines συστάθηκε με «μοναδικό σκοπό την απόκρυψη των περιουσιακών στοιχείων του κ. Κυπριανού». Ισχυρίζονται ότι η αγορά του κότερου έγινε με χρήματα που προέκυψαν από την πώληση των μετοχών της AremisSoft στους μικρομετόχους. Το ΝΟΝΙ αποκτήθηκε τον Οκτώβριο του 1999, την περίοδο, δηλαδή, που οι ενάγοντες υποστηρίζουν πως ο κ. Κυπριανού πωλούσε τις μετοχές της AremisSoft με διογκωμένο αντάλλαγμα.

Οι μέτοχοι ζητούν την μονιμοποίηση του διατάγματος μέχρι την εκδίκαση της αγωγής που θα καταθέσουν. Κρίνουν πως στο μεσοδιάστημα (γύρω στα τρία χρόνια) το ΝΟΝΙ «ενδέχεται να απολεσθεί λόγω των θαλάσσιων κινδύνων στους οποίους εκτίθεται καθημερινά» ή να μεταβιβαστεί σε άλλη υπεράκτια εταιρεία, δυσχεραίνοντας την προσπάθεια ανάκτησης των ζημιών.

Ως γνωστό, οι μικρομέτοχοι κατηγορούν τους πρώην διευθυντές της AremisSoft για διάδοση ψευδών πληροφοριών για την αξία της AremisSoft, προτού εισηχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, τον Απρίλιο του 1999 και μέχρι τη διακοπή της διαπραγμάτευσης της τον Ιούλιο του 2001. Υποστηρίζουν ότι βάσει των πληροφοριών αυτών απώλεσαν $680 εκ., $200 εκ. τους έχουν ήδη επιστραφεί μετά από συμβιβαστικό διακανονισμό με τον φερόμενο ως συνεργό του κ. Κυπριανού, Ρόη Πογιατζή, όταν ο τελευταίος συνελήφθη από τις Αμερικανικές διωκτικές αρχές.

Του Αντώνη Α. Έλληνα