You are here

Σταυράκης: Γιατί πέφτει το ΧΑΚ

05/03/2008 11:19
Σε συγκεκριμένα γεγονότα τοπικά, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, απέδωσε την απότομη πτώση των τιμών του ΧΑΚ ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, απορρίπτοντας ότι αυτό έχει σχέση με την αλλαγή της κυβέρνησης.

Ως θέμα αρχής, είπε, αποφεύγει να σχολιάσει την πτώση των τιμών των διαφόρων εταιρειών. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό φαινόμενο.

Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ανέφερε ότι «αν μιλούμε ως σύνολο για το ΧΑΚ, η άποψη μου είναι ότι υπήρξαν κάποια συγκεκριμένα γεγονότα τόσο διεθνή, όσο και τοπικά, που οδήγησαν σε πτώση του χρηματιστηρίου». «Πεποίθηση μου», υπογράμμισε, «είναι ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την επιλογή του νέου Προέδρου, διότι η πτώση είχε ξεκινήσει αρκετά πριν. Το ΧΑΚ», σημείωσε, «κατά κάποιο τρόπο είναι το βαρόμετρο της κυπριακής οικονομίας και άρα η απότομη πτώση θα πρέπει να μας προβληματίσει».

«Αντιλαμβάνομαι ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει κατά πόσο υπήρξε κάτι παράτυπο στην απότομη αυτή πτώση», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής, Γιώργου Χαραλάμπους, ότι εξετάζει τις αγοραπωλησίες ξένων θεσμικών τις τελευταίες βδομάδες. Στις δηλώσεις του ο κ. Χαραλάμπους επιχείρησε να αφήσει σκιές για τους ξένους αναλυτές που παρακολουθούν τις κυπριακές τράπεζες.

«Το θέμα είναι βραχυπρόθεσμο και θα πρέπει να δούμε στην εξέλιξη του χρόνου σε ποιο βαθμό θεραπεύεται ή όχι το πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Σταυράκη.

Σχολιάζοντας την παραίτηση του προέδρου της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού Παναγιώτη Καλλή, ο νέος υπ. Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η δυσλειτουργία της Επιτροπής αποβαίνει εις βάρος της εύρυθμης λειτουργίας της οικονομίας. Η ΕΠΑ, υπέδειξε, έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, διότι βασικά προσπαθεί να διευρύνει τον ανταγωνισμό στην Κύπρο προς το συμφέρον και το όφελος των καταναλωτών.

Η νέα κυβέρνηση, τόνισε στη συνέχεια, πιστεύει πολύ στο θεσμό της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο αρμόδιος υπουργός Εμπορίου θα δουν επείγοντος το θέμα.

ηε